Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata."— Transkript prezentace:

1 Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Monika Příkazská Základy obchodního práva

2 Obchodní závazkové vztahy
Úvodní část: co to je?

3 Účinná právní úprava Vztahy mezi podnikateli nejsou zvláštní kategorií, která by byla formálně upravena mimo plošnou regulaci jednotného závazkového práva v OZ Základní právní úprava – občanský zákoník (OZ) Přestaly obchodní závazkové vztahy po rekodifikaci existovat, když došlo ke zrušení obchodního zákoníku?

4 Obchodní závazkové vztahy = obchody
Jednostranné obchody – spotřebitelské, resp. občanské právo (B2C) Dvoustranné obchody – vztah mezi dvěma a více profesionálními subjekty (B2B) V užším pojetí – povinná účast podnikatele V širším pojetí – vztahy související s podnikáním Obchody jsou systémem výjimek od obecného závazkového práva občanského…

5 Obchodní právo pojednává především o následujících okruzích:
Předsmluvní stadium, Obchodní kontraktace, Obchodní podmínky, Koupě závodu, Nájem k podnikání, Úvěr, Obchodní zastoupení, Provoz dopravního prostředku… ….a mnoho dalšího!

6 Zásady obchodních závazkových vztahů
Zásada smluvní svobody Zásada dispozitivnosti právní úpravy Zásada bezformálních právních jednání Zásada profesionality Zásada poctivosti v obchodních jednání (variace ochrany dobrých mravů) Zásada závaznosti smluv atd.

7 Co je to „závazek“? Vztah mezi věřitelem a dlužníkem, na jehož základě vzniká právo na plnění typu něco dát (dare), něco konat (facere), něčeho se zdržet (omittere) či něco strpět (pati). Závaznost – zásadně nelze měnit bez ujednání věřitele s dlužníkem („pacta sunt servanda“ – smlouva zavazuje, smlouvy se mají plnit…) Platnost či účinnost smluv nelze zpochybnit jen proto, že smluvní plnění a protiplnění byly nevyvážené.

8 Závazek… …vzniká (různé druhy vzniku závazku)
…mění se (co do stran či co do obsahu) …zaniká (různé druhy zániku závazku) …mohu jej zajistit či utvrdit (připadaná hodnota pro věřitele)

9 Vznik obchodních závazků
Jak obchodní závazky vznikají?

10 Vznik závazků Na základě smlouvy Ze zákona Z rozhodnutí orgánu
Z protiprávního činu – tzv. odpovědnostní závazky

11 Kontraktace - stádia Oferta – návrh, nabídka – určitost, vážnost a zřejmý úmysl navrhovatele být vázán, účinky působí od dojití druhé straně. Zrušit ji lze, pokud dojde zrušení adresátovi nejméně současně než návrh původní Akceptace – přijetí – včas učiněné prohlášení osoby, již byl návrh určen nebo jiné její jednání, z něhož je možno dovodit její souhlas s návrhem

12 Uzavření smlouvy – přijetí nabídky
Pokud byla oferta ústní, musí být přijetí bezodkladné, pokud je oferta písemná, musí být v tzv. akceptační lhůtě. Akceptační lhůta je předem dohodnuta např. v obchodních podmínkách, může být jednostranně určena navrhovatelem, anebo platí podpůrně lhůta přiměřená. I přijetí návrhu má účinky od okamžiku dojití navrhovateli. Souhlas s návrhem nemusí být vždy úplný – dodatky, výhrady, odchylky aj. se v zásadě pokládají za jeho plné odmítnutí (protinávrh jako nová oferta).

13 Forma smluvního projevu
Smlouva je právní jednání – zásadně může být učiněná v libovolné formě (zásada bezformálnosti). Právní jednání možno učinit výslovně (ústně, písemně) anebo konkludentně! Některé smluvní typy musí být podle zákona uzavřeny písemně pod sankcí neplatnosti. Z hlediska právní jistoty a budoucího dokazování vždy písemně! Pozor na formu dodatků ke smlouvám apod. – pokud je písemná forma stanovena zákonem, musí mít písemnou formu i změny smlouvy!

14 Další významné pojmy (viz učebnice)
Obchodní podmínky Adhezní způsob kontraktace Smlouva o smlouvě budoucí Veřejná nabídka a veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku

15 Jak si může věřitel upevnit postavení?
Zajištění závazků Jak si může věřitel upevnit postavení?

16 Podstata Zlepšují postavení věřitele – odrazují dlužníka od případného porušení povinnosti (prevence) a dále umožňují věřiteli uspokojit se z náhradního plnění (zajištění) nebo zvýšit motivaci dlužníka (utvrzení). Zajištění – zvýšení jistoty věřitele a možnost jeho uspokojení z „náhradních“ zdrojů Utvrzení – navýšení původního závazku dlužníka nebo změna jeho kvality

17 Základní principy zajištění a utvrzení
Princip akcesority – trvání se pojí s existencí nebo platností zajištěného (hlavního) závazku Princip subsidiarity – přicházejí na řadu až podpůrně, až když nedošlo ke splnění věřitele z hlavního závazku. U některých druhů zajištění jsou tyto principy potlačeny (finanční záruka)

18 Zajištění pohledávky (závazku)
Jistota Ručení Finanční záruka Zajišťovací převod práva Zástavní právo Dohoda o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů

19 Utvrzení pohledávky (závazku)
Smluvní pokuta Uznání dluhu Závdavek

20 Kontrolní otázky ano/ne
Všechny smlouvy je třeba uzavřít v písemné formě (jinak to nejsou smlouvy). Závazek lze ve většině případů měnit také jednostranně. Smlouva je uzavřena včasným a bezvýhradným přijetím nabídky. Obchodní podmínky jsou nepřímé ujednání, které má před vlastní smlouvu vždy přednost. Smluvní pokuta je zajištěním. V případě finanční záruky musí věřitel nejprve vyzvat dlužníka a až poté, co dlužník nesplní, může žádat uspokojení své pohledávky po tom, kdo finanční záruku poskytuje.

21 Kontrolní otázky ano/ne
V případě ručení musí věřitel nejprve vyzvat dlužníka a až poté, co dlužník nesplní, může žádat uspokojení své pohledávky po tom, kdo finanční záruku poskytuje. Zaplacením smluvní pokuty zaniká utvrzená povinnost. Smluvní pokutu nelze sjednat k utvrzení nepeněžité povinnosti. Dřívější právní úprava (před rekodifikací) se již v současné době na žádné právní vztahy nepoužije. Zástavní právo k nemovité věci vzniká podpisem zástavní smlouvy. Jednou učiněnou ofertu nelze nikdy odvolat.

22 Kontrolní otázky Co vyjadřuje pojem závazek? Co je obsahem závazku?
Kde najdeme právní úpravu závazků? Jak závazky vznikají? Kdy dojde k uzavření smlouvy? V jaké formě lze uzavřít smlouvu? Co znamená konkludentní uzavření?

23 Kontrolní otázky Co jsou a jaký význam mají obchodní podmínky?
Co je to smlouva uzavřená adhezním způsobem? Jaký je rozdíl mezi zajištěním a utvrzením pohledávky? Jaký je rozdíl mezi smluvním typem a druhem smlouvy (jmenujte příklady)? Co je to inominát? Na jakém principu funguje finanční záruka? Kdo ji nejčastěji poskytuje?

24 Děkuji Vám za pozornost!
Dotazy…?


Stáhnout ppt "Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata."

Podobné prezentace


Reklamy Google