Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Komplexní systém hodnocení
Dosavadní přínosy Kohezní politiky pro ČR
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Systémy/Systemy – € Jednotky/Jednostki €
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
RASC Standardy řízení služeb
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Příbram Ing. Václav Chytil
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Posílení absorpční kapacity v OP VaVpI s důrazem na velké projekty
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Výzkum v malých a středních firmách
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Základní informace o programu
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Centralizované rozvojové projekty 2017
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Transkript prezentace:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Vítáme vás! Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Projektové záměry v OP VaVpI: 173 projektových záměrů předloženo 20 projektů v kategorii 50 mil. EUR a více 29 projektů v kategorii 25 – 49,9 mil. EUR Pozn.: některé projekty (zatím 5) nejsou zahrnuty do posuzování projektových záměrů, protože buď větší část projektového listu není vyplněna, jeden projekt je zcela nerelevantní (bude doporučen pro OP VpK).

Počet velkých projektů (50 MEUR +)

Projekty nad 25 MEUR Přibližná alokace OP VaVpI

Kumulativní alokace N+3 Roční indikativní alokace

? ? Celkem 14 projektů v PO 3 Celkem 49 projektů v PO 4

„Podíl projektů s číselnou hodnotou“ představuje % vyjádření množství projektů, které udaly výši nákladů na udržitelnost z počtu projektů, které jen označily příslušný zdroj pro udržitelnost

Analýza posuzování projektových záměrů OP VaVpI: 20 projektů v kategorii 50 mil. EUR a více 29 projektů v kategorii 25 – 49,9 mil. EUR Pozn. Projekty č. 2, 3, 10, 12 a 48 nejsou v analýze zahrnuty z důvodů: projekty 2 a 3 nepřesahují hranici 25 mil. EUR (chyba řádů), projekty 10 a 48 nehodnoceny pro nedostatek údajů, projekt 12 irelevantní k OP VaVpI (bude doporučen do OP VpK) 14

Kritéria pro posuzování projektů Úvodní otázky Relevance cíle, výsledky, výstupy, aktivity, regionální/národní potřeby, cílové skupiny, předkladatelé Připravenost institucionální, finanční, kapacity předkladatelů, projektová dokumentace, udržitelnost Logika a provázanost jednotlivých částí záměru Návaznost na jiné projekty MAXIMÁLNÍ POČET 80 BODŮ

16

Společná kritická místa projektů nad 25 MEUR Zdůvodnění projektu – u většiny projektů chybí konkrétní zdůvodnění potřeby v regionu, cílových skupin, subjektů na trhu: problém s chápáním konkurenceschopnosti jako EKONOMICKÉ kategorie zcela nedostatečné podchycení (budoucí) poptávky po činnosti v podpořených či vzniklých zařízeních a po jejích výsledcích Relevance – požadavky PO směřující do aplikační sféry často ignorovány či nepochopeny či nebrány v úvahu Logika projektového záměru - orientace v terminologii, chybí konkrétní specifikace provázanosti na další aktivity (start-up granty, aplikační sféru, lidské zdroje, …)

Společná kritická místa projektů nad 25 MEUR Partnerství – věnována malá pozornost, záměna partnerů a „klientů“, velmi obecný popis klientů, většina projektů má mnoho druhů partnerů bez dostatečné specifikace, problém partnerů ze soukromého sektoru (veřejná pomoc). Adekvátnost rozpočtů - problematický poměr nákladů k očekávaným výstupům a výsledkům (hodnota za peníze) Finanční udržitelnost – většina nepočítá s hmotnou obnovou (reprodukcí) majetku, z velké části na státním rozpočtu, další finanční zdroje zanedbatelné

Problémy relevance projektů nad 25 MEUR PO 1 – často příliš široké zaměření, pochybnost zdali je možné dosáhnout excelence ve všech oblastech, nereflektují požadavek OP na spojení s aplikační sférou, často velice obecné popisy využití vzniklé infrastruktury PO 2 – podobně jako u PO1, napojení na aplikační sféru a její potřebu slabé, význam pro regionální konkurenceschopnost jen v obecných tvrzeních, neurčitý popis budoucích „klientů“ PO 4 – většinou se neuvažuje s „vnější“ potřebou cílových skupin či budoucích zaměstnavatelů studentů škol, jen s vnitřní potřebou škol, relevance nechápána v logice PO4, ale mechanicky, návaznost výuky na výzkum deklaratorní

Problémy připravenosti projektů nad 25 MEUR PO 1 a PO 2 statut zřizovatelů nové instituce/“konsorcia“ -> problém OP VaVpI a pravidel na úrovni státu, ne předkladatelů -> důsledkem někdy pochybnosti o dostatečné budoucí kapacitě projektového týmu věcné rozdělení rolí partnerů v projektu je nejasné, nekonkrétní, nedostatečně popsané -> problém předkladatelů projektová dokumentace často nepřipravená nebo nedostatečně připravená -> problém státu – velké naáklady na přípravu a nejistota budoucího financování -> důsledkem bude patrně velké zpoždění realizace

Problémy připravenosti projektů nad 25 MEUR Prioritní osa 4 opomíjení významu spolufinancování, přestože je to jedno z hlavních kritérií PO 4 investice soustředěny na budovy, nikoliv technologie nedostatečně popsán přechod a zajištění nové kvality výuky v nových prostorách finanční udržitelnost popisována velmi obecně, často jako automatický přechod stávajících institucionálních zdrojů

Doporučení pro práci s projekty Předběžné rozdělení projektů do skupin (podle velikosti, regionálně apod. Série seminářů či workshopů s cílem : Stručně vysvětlit požadavky OP VaVpI v kontextu politiky soudržnosti a důsledky pro přípravu projektových záměrů Seznámit předkladatele s cyklem přípravy a realizace projektů strukturálních fondů (který se poněkud liší od obecné přípravy investičních projektů) Poskytnout doporučení a vodítka pro rozpracování projektových záměrů do formy budoucích žádostí

Doporučení pro další práci s projekty nad 50 MEUR (nad 25 MEUR) Individuální setkání, doplnění a prověření informací z projektových listů, průběžná komunikace s předkladateli Podrobnější popis individuálních problémových míst a návrh zaměření technické asistence či jiné formy pomoci Možnost snížení rozpočtů s ohledem na relevanci (přesun z kategorie 50+ do kategorie 25+) Zvážení zvláště nerelevantních projektů Příprava a realizace technické pomoci

Doporučení pro práci s projekty pod 25 MEUR Pravidelná setkávání ve skupinách s cílem informovat: Záměrech řídícího orgánu a konzultovat aktuální problémy předkladatelů Konkrétních požadavcích vyplývajících z OP VaVpI Identifikovat klíčové projekty hodné zvláštní pozornosti, možnost rozdělit projekty do kategorií Připravit zaměření technické pomoci spojené s rozpracováním projektových záměrů do skutečných projektů Několik forem technické pomoci budoucím žadatelům

Doporučení pro hledání synergií mezi projekty Tématická facilitovaná setkání předkladatelů ze stejných oborů nebo z oborů, kde je třeba očekávat spolupráci: Identifikovat potenciální duplicitní projekty a zabránit jejich vzniku Umožnit navázat komunikaci a stimulovat společné záměry budoucího výzkumu, či provázanost budovaných infrastruktur