Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Nové výzvy, nové příležitosti, nová škola Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Seznámit se se základními pojmy v oblasti databází
Ukázat si typické příklady databází

3 Zkuste odpovědět na základě svých zkušeností

4 Databáze je množina strukturovaných dat, většinou vztažená k nějakému předmětu, oblasti či a službě a sloužící potřebám mnoha různých aplikací, ale s minimální duplikací jednotlivých položek. Pokusme se tuto definici rozebrat

5 množina dat - je to prostě množství různých údajů - čísel, textů a podobně.
strukturovaná data - že to není jen "hromada údajů", ale dá se z ni vyčíst "význam" jednotlivých údajů vztažená k data mají nějakou logickou souvislost jméno -> příjmení -> datum narození -> ..., né jenom jméno, katalogové číslo knížky, výška stromu, hloubka moře....

6 sloužící potřebám mnoha různých
sloužící potřebám mnoha různých... - hlavní význam dat v databázi je v tom, že ty samé údaje mohu využívat několikrát, ale zadat, zaktualizovat, změnit jen jednou s minimální duplikací - vyplývá z předchozího, ideální je minimum opakování - menší možnost chyby, snadnější údržba, udržení aktuálnosti.

7 Kontrola redudandnosti
Nezávislost dat Vymyslíme co to bude?

8 Znamená to, že se snažíme o to, aby v databázi bylo minimum duplicitních údajů. V klasickém souborovém systému má každá aplikace svůj "chlíveček", kde si uchovává svá data. Tím, ale dostávám mnoho opakovaných (redudandních) hodnot. Což poté způsobuje problém při aktualizacích.

9 Když k datům v databázi přistupuji, aktualizuji je musí docházet ke změnám struktury. Nicméně nemusím data přeuspořádávat fyzicky, ale pouze logicky. Tedy, když něco přidám v abecedním pořádku "doprostřed", nemusí se všechny další hodnoty na disku přesunovat, ale tento nový záznam se připojí na konec databáze (fyzicky), ale v programu se mi zobrazuje na "správném" místě (logicky).

10 Jednu databázi tak může sdílet několik programů - na disku jsou data umístěny "náhodně", zobrazování a práci s nimi pak zajišťuje program, který je zobrazuje podle uživatelských požadavků (logicky). Samozřejmě, zde narážíme na problém nutnosti vědět jak jsou data uspořádána, jak umístěna, jak k ním korektně přistupovat.

11 V databázi můžou být záznamy uloženy (provázány) prakticky dvěma způsoby:
- nezávisle - primární klíč rozhoduje o fyzickém umístění záznamu. - asociovaně - záznamy jsou umístěny na základě vztahů s dalšími záznamy. Vztah mezi nimi zprostředkovává tzv. ukazatel (pointer). Fyzický ukazatel udává umístění záznamu na disku; logický ukazatel je pak hodnota vypočítávána z fyzického ukazatele.

12 - jednoduché databáze - databáze složená z jediné tabulky, například adresář, případně i list tabulkového editoru (pokud není propojen s jinými listy). - hierarchická databáze - několik vzájemně propojených tabulek, ale propojených jednosměrnými vztahy (tj. je zde jasný vztah podřízenosti a nadřízenosti). Příkladem by mohly být adresáře a podadresáře v operačním systému.

13 - síťová databáze - obsahuje vzájemně propojené tabulky
- síťová databáze - obsahuje vzájemně propojené tabulky. Propojení mezi nimi je velmi volné, není jasný vztah podřízenosti, nadřízenosti. Vznikají tedy velmi složité struktury. Dnes jsou nejpoužívanější relační databáze - což je jeden z druhů síťových databází, kde jsou zaváděny přísná pravidla na vztahy mezi tabulkami.

14 - objektově orientované databáze - moderní typ databázi, na rozdíl od klasických databází neukládá pouze data, ale i instrukční kód, který může být proveden při přístupu k datům.

15 Zkusme popsat databáze se kterými se setkáváme v běžném životě

16 Znáte definici databáze a umíte ji popsat
Znáte základní vlastnosti databází Víte o typech databází Znáte konkrétní příklady databází

17 Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Nové výzvy, nové příležitosti, nová škola Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google