Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
EIA novela 2015 STAVEBNÍ ÚŘADY Novela zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, (viz zákon č. 39/2015 Sb.,), účinná.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Regionální environmentální centrum ČR
Zpráva o uplatňování ÚP
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Zpráva o uplatňování územního plánu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Hledáme klíč k právům dětí
Informace k tezím rekodifikace
Legislativní otázky (část 1)
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
EVROPSKÁ UNIE.
Moravské dopravní fórum
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí PODZIM 2015 I. Průchová

Aarhuská úmluva Sdělení MZV č. 124/2004 Sb.m.s. Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k ochraně ve věcech životního prostředí Dne 17. 2. 2005 ratifikovalo Aarhuskou úmluvu Evropské společenství.

Prameny k implementaci AÚ Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/4/ES ze dne 28. ledna 2003 o přístupu veřejnosti k informacím o životním prostředí a o zrušení směrnice Rady 90/313/EHS; Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/35/ES ze dne 26. května 2003 o účasti veřejnosti na vypracovávání některých plánů a programů týkajících se životního prostředí a o změně směrnic Rady 85/337/EHS a 96/61/ES, pokud jde o účast veřejnosti a přístup k právní ochraně; Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1367/2006 ze dne 6. září 2006 o použití ustanovení Aarhuské úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí na orgány a subjekty Společenství. 2003: Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o přístupu ke spravedlnosti ve věcech životního prostředí nerealizováno

Aarhuská úmluva

Právo na informace o ŽP Viz přednáška V. Vomáčka

„Veřejnost“ dle Aarhuské úmluvy pojem veřejnosti podle Úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k ochraně ve věcech životního prostředí - Aarhuská úmluva (Sdělení MZV č. 124/2004 Sb.): Čl. 2 odst. 4 AÚ „veřejnost" znamená jednu nebo více fyzických nebo právnických osob a - v souladu s vnitrostátní právní úpravou nebo praxí - jejich sdružení, organizace nebo skupiny; Čl. 2 odst. 5 AÚ "dotčená veřejnost„ je veřejnost, která je - nebo může být - ovlivněna environmentálním rozhodováním, anebo která má na tomto rozhodování určitý zájem; pro účely této definice se u nevládních organizací podporujících ochranu životního prostředí a splňujících požadavky vnitrostátních právních předpisů předpokládá, že mají na environmentálním rozhodování zájem.

Definice veřejnosti v čs. právním řádu NOVĚ pojem veřejnosti v zák. č. 100/2001 Sb. na základě novely zák. č. 39/2015 Sb. (úč. 1.4.2015) v prostředí zákona o posuzování vlivů na životní prostředí § 3 písm. h) veřejností jedna nebo více osob § 3 písm. i) dotčenou veřejností 1. osoba, která může být rozhodnutím vydaným v navazujícím řízení dotčena ve svých právech nebo povinnostech, 2. právnická osoba soukromého práva, jejímž předmětem činnosti je podle zakladatelského právního jednání ochrana životního prostředí nebo veřejného zdraví, a jejíž hlavní činností není podnikání nebo jiná výdělečná činnost, která vznikla alespoň 3 roky před dnem zveřejnění informací o navazujícím případně před dnem vydání podle § 7 odst. 6 zákona EIA (negativní rozhodnutí ve vztahu ke zjišťovacímu řízení), NEBO kterou podporuje svými podpisy nejméně 200 osob, Tzn.: „podporující podpisovou listina“- podpisy nejméně 200 osob.

„Veřejnost“ – kategorizace, shrnutí jednotlivé fyzické osoby/člověk a právnické osoby hájící vlastní zájem reprezentující zájem kvalifikované skupiny osob (zástupce veřejnosti v ÚP, pokud se námitky na základě věcně shodné připomínky týká životního prostředí) ! Specifika: EIA a navazující řízení: osoba, která může být rozhodnutím vydaným v navazujícím řízení dotčena ve svých právech nebo povinnostech neformální skupiny fyzických osob bez právní subjektivity formální skupiny osob podle zvl. pr. předpisů bez právní subjektivity (např. petiční výbor) formalizované skupiny osob s právní subjektivitou např. spolky (NOZ) - dříve občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, nadace ! Specifika: EIA a navazující řízení: „privilegované“ právnické soukromých osob jako dotčené veřejnosti v procesu EIA

Formy účasti veřejnosti přehled výkon práva shromažďovacího výkon práva sdružovacího výkon práva petičního podávání podnětů podávání stížností výkon práva podílet se na správě věcí veřejných účast v místním referendu výkon práva na informace účast ve správních řízeních Navazujících na proces EIA Ostatních účast ve správních procesech, které nemají povahu správních řízení účast v rámci soudnictví občanskoprávní správní soudnictví trestní Ústavní soud uzavírání smluv, dohod ostatní formy participace na ochraně životního prostředí Např. Veřejné stráže Zapojení do rad národních parků

Správní procesy

Základní práva účastníků v procesech právo účastnit se vyjmenovaných řízení, právo být informován o určitém okruhu informací z řízení, a to přiměřeně, včas a účinně (včetně podkladových materiálů k rozhodnutí a výsledného rozhodnutí), právo na dostatečnou lhůtu na přípravu na jednotlivé fáze řízení, právo účastnit se již v rané fázi řízení, kdy jsou ještě všechny možnosti otevřené, právo podávat připomínky/námitky právo na řádné vypořádání připomínek/námitek veřejnosti ve výsledném rozhodnutí.

Připomínky Každý Např.: v procesech SEA, EIA (zákon č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí v procesech podle stavebního zákona (zák.č. 183/ 2006 Sb.) Zástupce veřejnosti - Specifický subjekt (§23 StZ) na základě věcně shodné připomínky kvalifikovaného počtu občanů vznáší námitku v zákonem stanovených fázích pořizování územně plánovací dokumentace při projednávání bezpečnostních programů,havarijních plánů (zákon č. 353/1999 Sb.o prevenci závažných havárií, atomový zákon v řízeních týkajících se povolení k jednotlivým formám nakládání s GMO (zákon č.78/2004 Sb., o geneticky modifikovaných organismech)

Účastenství ve správním řízení podle § 70 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Spolek nebo pobočný spolek (dříve občanské sdružení nebo jeho organizační jednotka), jehož hlavním posláním je podle stanov ochrana přírody a krajiny) mohou účastnit řízení, při nichž mohou být dotčeny zájmy ochrany a přírody chráněné tímto zákonem. Řízení podle zák.č. 114/1992 Sb. Účast v řízeních podle jiného zákona Stavební zákon Územní řízení ,Stavební řízení, řízení o změněn stavby pozn. v případě, že nejde o navazující řízení dle zák. EIA

Účastenství ve správním řízení Účast v „navazujícíh řízeních“ na proces EIA dle § 9c zák. EIA veřejnost může v navazujícím řízení uplatňovat připomínky k záměru. Pokud se podáním písemného oznámení přihlásí správnímu orgánu, který navazující řízení vede, do 30 dnů ode dne zveřejnění informací podle § 9b odst. 1 zákona EIA, stává se účastníkem navazujícího řízení též obec dotčená záměrem dotčená veřejnost

Účastenství ve správním řízení Podle § 7 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci spolek (dříve „občanská sdružení), obecně prospěšné společnosti, zaměstnavatelské svazy nebo hospodářské komory, jejichž předmětem činnosti je prosazování a ochrana profesních zájmů nebo veřejných zájmů podle zvláštních právních předpisů“). Podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách Spolek(dříve „občanské sdružení), jehož cílem je podle jeho stanov ochrana životního prostředí“ Ve správních řízeních vedených podle vodního zákona Podle § 18 odst. 1 zák.č. 61/1988 Sb. o hornické činnosti „občané“ jejichž práva a právem chráněné zájmy nebo povinnosti mohou být dotčeny povolení, hornické činnosti dotčeny NE – v řízeních podle zák.č. 18/1997 Sb. (atomový zákon) § 14 odst. 1 AZ - účastníkem je pouze „žadatel“ Judikatura NSS, ÚS § 94 zák.č.258/2000 Sb., o veřejném zdraví Účastníkem řízení o povolování provozu nadlimitního zdroje hluku je pouze navrhovatel, tj. provozovatel

Přístup k právní ochraně

Přístup k právní ochraně možnost napadat správní akty či opomenutí správních úřadů i soukromých osob u nezávislého a nestranného orgánu. Aarhuská úmluva toto oprávnění dále dělí na tři oblasti: soudní ochrana přístupu k informacím, soudní ochrana účasti veřejnosti, soudní ochrana životního prostředí „obecně”.

Čl. 9 odst. 3 Aarhuské úmluvy každá strana zajistí, aby osoby z řad veřejnosti splňující kritéria, pokud jsou nějaká stanovena ve vnitrostátním právu, měly přístup ke správním nebo soudním řízením, aby mohly vznášet námitky proti jednání, aktům nebo opomenutí ze strany soukromých osob nebo orgánů veřejné správy, jež jsou v rozporu s ustanoveními jejího vnitrostátního práva týkajícího se životního prostředí. Problém s přímým účinkem cit. ustanovení Judikatura – viz semináře

Doporučený studijní pramen: dostupné na: http://www. ilaw. cas

Děkuji za pozornost!