Speciální technologie 3. ročník - kuchař Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 3. Diferencované stravování Charakteristika Zdroj: www.ssss.cz www.wikipedia.cz http://www.dietologie.cz/vyziva/pyramida/potravinova-pyramida.html 19.6.2018
Obsah Charakteristika Typy diferencované stravy Potravinová pyramida
Diferencovaná strava
Charakteristika Diferencované stravování je stravování přizpůsobené svým složením a energetickou hodnotou různým podmínkám života a činnosti jedince Stravu přizpůsobujeme: Věku Pohlaví Zdravotnímu stavu Fyzické námaze Individuálním požadavkům podnebí
Potravinová pyramida Potravinová pyramida ukazuje co by mělo být základem jídelníčku a co naopak by mělo být v jídelníčku zařazováno méně a bez čeho se jídelníček může obejít.
Potravinová pyramida Základna pyramidy Obsahuje ovoce a zeleninu Obsahuje potraviny, které bychom měli konzumovat nejvíce 5-6 kusů ovoce, zeleniny nebo porcí salátu
Potravinová pyramida První patro pyramidy Obsahuje pečivo, mléko, mléčné výrobky, obiloviny, vejce, sýry Obsahuje potraviny, které bychom měli konzumovat o třetinu méně než potraviny základu pyramidy 3-4 porcí
Potravinová pyramida Druhé patro patro pyramidy Obsahuje maso masné výrobky Obsahuje potraviny, které bychom měli konzumovat o třetinu méně než potraviny prvního patra pyramidy 1-2 porce
Potravinová pyramida Špička pyramidy Obsahuje tuky, jednoduché cukry, sladké nápoje, alkohol Jedná se o zpestření stravy Potraviny ve špičce pyramidy se nemají konzumovat denně
Otázky Co je to diferencované stravování? Jakým faktorům se strava přizpůsobuje? Co je to potravinová pyramida? Charakterizuj jednotlivá patra potravinové pyramidy.