Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"— Transkript prezentace:

1 Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 3. Diferencované stravování Skupiny Zdroj:

2 Obsah Stravování dětí Stravování těhotných a kojících žen
Stravování pracujících Stravování sportovců Stravování seniorů

3 Stravování dětí

4 Charakteristika Probíhá růst a dospívání Vysoké nároky na přísun živin
Požadavky na stravu jsou rozdílné v různém věku Stravu vybíráme tak, aby co nejméně zatěžovala organizmus Kojenec 0 a 12 měsíců Batole 1 až 3 rok života Předškolák 3 až 6 rok života Školák 7 až 15 rok života Dospívání 15 až 21 rok života V období kojení přijímá dítě přirozenou stravu – mateřské mléko. Je-li mléka nedostatek, kojenec se přikrmuje tzv. umělou výživou (upravené kravské mléko). Do šesti měsíců věku dítěte se má přejít na pestrou kojeneckou stravu. q       Batolatům,tj. mezi 1. až 3. rokem života dítěte, se strava přibližuje stravě dospělých. q       V předškolním věku, tj. mezi 3. a 6. rokem života dítěte, se strava přibližuje rovněž stravě dospělých. q       Školní věk, tj. 11. až 15. let,  je velmi dlouhé období. Dětský organismus se vyvíjí bouřlivě a je kritickým obdobím dospívání – puberta. Většina mládeže využívá možnosti společného stravování. q       Toto období charakterizují některé zvláštnosti, jímž se musí přizpůsobit stravovací podmínky. q       V počátečním období roste organismus do výšky, později postava zesílí. Zde se objevují výrazné rozdíly mezi pohlavím. q       U děvčat vznikají nároky na látkovou výměnu mezi 12. – 13. rokem, u chlapců tyto nároky vznikají o něco později. q       V tomto věku je velmi důležitý harmonický a rovnoměrný rozvoj tělesných a duševních schopností mladého organismu. q       Po skončení školní docházky se mládež začíná diferencovat podle pracovního zařazení. Jednu skupinu tvoří mladí lidé, kteří pokračují ve studiu, druhou skupinu tvoří pracující dorost.

5 Složení stravy 1.   První místo zaujímá přísun bílkovin, které jsou základem struktury tkání. 2.   Z minerálních látek má vysoké nároky na vápník. 3.   Má vyšší nároky na energetickou spotřebu, proto zvyšujeme přísun sacharidů a tuků. 4.   Současně vzrůstá potřeba vitamínů

6 Stravování těhotných žen

7 Charakteristika Dítě je po celou dobu těhotenství vyživováno z matčina krevního oběhu, proto je tak důležité, co žena během těhotenství konzumuje. Zdravá těhotná žena může jíst na co má chuť.  Období těhotenství dělíme: 1/3 17 až 90 den – zákaz přísunu škodlivých látek 2/3 roste váha cca o 4 kg 3/3 váha vzroste cca o 8 kg 1/3 těhotenství Hmotnost matky je přibližně stejná. Mezi 17 – 90 dnem se vytvářejí základy orgánů, tzn., že musí být vyloučen cigaretový kouř, alkohol, drogy i léčiva. 2/3 těhotenství Váha vzroste asi o 4 kg. Energetické nároky jsou vyšší. Nutné je zvýšit přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a ML. 3/3 těhotenství Váha se zvyšuje asi o 8 kg.

8 Složení stravy Alkohol – poškozuje plod po stránce tělesné i duševní.
syrové ovoce a zeleninu pít alespoň půl litru mléka nebo jiné mléčné produkty málo solit– vznikají otoky, vyšší krevní tlak – kořeníme čerstvými bylinami ke smažení a mazání jsou vhodnější margaríny obohacené uhlohydráty – v celozrnném chlebu, bramborách bílkoviny asi 80 – 100g  (2/3 živočišných, 1/3 rostlinných) vypít alespoň 2l tekutin denně – mléko, minerálky, ovocné a zel. šťávy – neslazené Alkohol – poškozuje plod po stránce tělesné i duševní. Kouření – zužuje cévy vyživující plod, tím se dítě dusí. Hrozí předčasný porod a poškození plodu.

9 Výživa kojících žen Energetické nároky rostou, stejně jako potřeba vápníku, vitamínů, minerálních látek, tuků a sacharidů. Nutné je zvýšit příjem libového masa, ovoce, zeleniny a tekutin. Po skončení kojení je nutné změnit jídelníček, protože hrozí obezita.

10 Stravování pracujících

11 Charakteristika Strava se přizpůsobuje dle pracovní námahy a prostředí
Je to nejdůležitější faktor ovlivňující složení stravy Kategorie Těžce pracující Horký provoz Chladný provoz Duševně pracující 1.   Stravování těžce pracujících -         těžká tělesná práce stupňuje nároky na spotřebu energie -         důležité je přiměřené zastoupení obsahu bílkovin, které jsou důležité pro vývoj mohutnější svalové hmoty 2.   Stravování v horkých provozech -         zvýšená tělesná námaha zvyšuje nároky na přísun vody a solí, které organismus ztrácí pocením -         s vodou se ztrácejí z těla i organické látky – vitamíny skupiny B -         vhodné jsou nápoje minerální vody a nekvašené ovocné šťávy 3.   Stravování pracujících v chladném provozu -         je třeba zvýšit energetickou hodnotu stravy – sacharidy a tuky 4.   Stravování duševně pracujících -         nároky na energetickou hodnotu jsou nižší -         přísun bílkovin se však nesnižuje, protože při jejich nedostatku se dostavuje pocit únavy a přepracování -         stravu konzumujeme v menších porcích, protože konzumace většího množství potravy způsobuje překrvení trávicího systému a menší prokrvení CNS, což vyvolává ospalost, slabost a únavu a tím oslabujeme duševní výkony

12 Stravování sportovců

13 Charakteristika Sport klade velmi diferencované nároky na organismus.
1.   Vrcholoví sportovci 2.   Výkonnostní sportovci 3.   Rekreační sportovci 1.   Vrcholoví sportovci -         životospráva musí být přizpůsobena extrémním nárokům kladeným na organismus 2.   Výkonnostní sportovci -         životospráva musí být rovněž přizpůsobena náročnějším podmínkám 3.   Rekreační sportovci -         zde platí některé všeobecné zásady stravování sportovců

14 Složení stravy Energetická hodnota stravy je u sportovců vysoká.
Přívod bílkovin by se měl zvyšovat – denně se doporučuje 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Množství tuků a sacharidů je vyšší. Sacharidy podáváme v lehce stravitelných směsích např. v tekutinách. Zvyšuje se přívod všech základních vitamínů – A, B1, B2, PP, C. Z minerálních látek zvyšujeme přívod vápníku. Po dobu sportovního výkonu dodržujeme dostatečný přísun tekutin

15 Stravování seniorů

16 Charakteristika Musíme brát v potaz fyzický stav člověka.
Někteří jsou upoutáni na lůžko, nepohybují se, proto jejich strava má být méně vydatná. Změny jsou i v trávicím systému, bývá nižší produkce trávicích šťáv. Je zpomalena peristaltika střev = sklon k zácpě.

17 Složení stravy Bílkoviny Tuky Vitamíny spotřeba je nižší než u mladých
nesnášejí neupravené mléko, doporučujeme kysané mléčné výrobky maso libové jateční, ryby, drůbež, z vajec jen bílek Tuky omezíme příjem – arterioskleróza doporučujeme oleje – sójový, arašídový, slunečnicový Vitamíny jsou důležité, působí příznivě na celý organismus důležitý je A, B, C, E

18 Složení stravy Minerální látky Tekutiny omezujeme solení
dodáváme v přírodním stavu Tekutiny čím je člověk starší, tím menší je pocit žízně, proto zajistíme pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci

19 Otázky Do jakých skupin diferencujeme stravování?
Charakterizuj stravování dětí. Charakterizuj stravování těhotných a kojících žen. Charakterizuj stravování pracujících. Charakterizuj stravování sportovců. Charakterizuj stravování seniorů.


Stáhnout ppt "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"

Podobné prezentace


Reklamy Google