Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin"— Transkript prezentace:

1 Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Výživa a potraviny Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin

2 Trvanlivost potravin Existují dvě data která stanovují lhůtu použitelnosti potravin. Vždy musí dodrženy skladovací podmínky uvedené na obalu! Datum použitelnosti – uvádí se slovy "spotřebujte do...“, bývá na potravinách podléhající rychlé zkáze (rybí salát). Po uplynutí této doby nesmí být potravina prodávána. Datum minimální trvanlivost – uvádí se slovy "minimální trvanlivost do...“, jde o poslední den, kdy si potravina zachovává své specifické vlastnosti. Bývá na trvanlivějších potravinách (sušené mléko). Po tomto datu může být potravina prodávána, pokud je zdravotně nezávadná a je řádně při prodeji označena.

3 Datum spotřeby na obalech
Výrobky mohou být označeny i datem výroby a lhůtou minimální trvanlivosti či použitelnosti. Příklad: Na výrobku je uvedeno datum výroby a text: „Doba minimální trvanlivosti 12 měsíců od data výroby uvedeného na obalu.“

4 Skladování potravin a sklady
Suché sklady – teplota do 18°C, skladujeme: cukr, olej, pochutiny, pečivo, obiloviny, luštěniny, těstoviny, mouka. Řada potravin je hydroskopická = přijímá vlhkost ze vzduchu (cukr). Chladné sklady – vyšší vlhkostí, přirozená teplota, dobře větrané, skladujeme: brambory, ovoce, zelenina, vejce, kompoty a nápoje. Chlazené sklady – teplota 0°C - +10°C, skladujeme: maso, drůbež, zvěřina, cukrářské výrobky, mléčné výrobky, masné výrobky. Vše skladujeme odděleně! Mrazící sklady – °C až – 22 °C, pro dlouhodobé skladování, skladujeme: maso, ryby, pečivo, zeleninu, ovoce, polotovary, atd.

5 Způsoby tepelné úpravy potravin
Vaření – potravina je ponořená do vařící vody. Smažení – na rozehřátém oleji, sádlu. Pečení – v troubě (konvektomatu) horkým vzduchem Pasterace – krátkodobé zvýšení teploty do 100°C. Způsobí zničení mikroorganismů, na rozdíl od vaření výrazněji nemění kvalitu potraviny. Teplotu a dobu působení tepla nutno přizpůsobit individuální potravině. Uperizace (UHT) – je založena na krátkodobém zahřátí (1–2 sekundy) na teplotu °C. Většinou se používá u mléka a nápojů. Uzení – tepelná úprava horkým vzduchem a kouřem. Mikrovlnný ohřev – elektromagnetickým zářením.

6 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin"

Podobné prezentace


Reklamy Google