Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora."— Transkript prezentace:

1 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Rozdělení potravin podle původu Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_07(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Cílem prezentace je naučit žáky rozdělit potraviny podle původu. Tato prezentace je podpůrným materiálem při výkladu nové látky žákům prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro interaktivní práci ve výuce.

3 Rozdělení potravin podle původu
Ing. Petra Pechová, 2012

4 Rozdělení potravin podle původu
rostlinné potraviny živočišné potraviny

5 Rostlinné potraviny Potraviny rostlinného původu – řadíme sem rostliny, jejich semena, plody a květenství (zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, houby, brambory)

6 Vlastnosti potravin rostlinného původu
významným zdrojem minerálních látek významným zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě vyšší obsah sacharidů menší obsah bílkovin (neplnohodnotné bílkoviny)

7 Živočišné potraviny Potraviny živočišného původu – řadíme sem maso nebo produkty živých organizmů (maso, vejce, mléko a ml. výrobky, med)

8 Vlastnosti potravin živočišného původu
vyšší podíl tuků plnohodnotné bílkoviny vitamíny rozpustné v tuku

9 Na co bychom neměli zapomenout?
Příliš vysoká spotřeba živočišných potravin způsobuje nárůst výskytu civilizačních chorob – obezita, cukrovka, onemocnění cév, jater a ledvin, rakovina tlustého střeva aj.

10 Základ zdravé výživy Podstatou zdravé výživy je pestrá a vyvážená strava, která se skládá z přiměřeného množství živočišných i rostlinných potravin.

11 Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme potraviny podle původu?
Najděte na internetových stránkách co nejvíce potravin rostlinného a živočišného původu a zařaďte je do příslušných skupin.

12 Použité zdroje UNKNOWN PHOTOGRAPHER/ARTIST. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN


Stáhnout ppt "Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora."

Podobné prezentace


Reklamy Google