Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Anatomická stavba obilného zrna
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Chemické vlastnosti vlasu III.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Negativní vliv mycích prostředků I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetření pleti po holení
Okyselení a přitučnění kůže I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
Chemické vlastnosti vlasu IV.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Mytí, smáčivost, emulgace II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdálenost bodu od přímky. Vzdálenost rovnoběžek.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
Vzdálenost bodu od přímky
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úpravy algebraických výrazů
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Suroviny pro cukráře I. ročník
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Obilné zrno Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se složením obilného zrna a chemickým složením. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Moučné jádro, oplodí, lepek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_14

Zrno při dozrávání prochází několika stupni zralosti: Mléčnou (zrno je zelené, vyplněné kapalinou, 50% vody) Voskovou, žlutou (zrno je zralé, 30% vody Plnou (obsah vody klesá na 20%) Mrtvou (zrno dozrálo, stává se křehkým, vypadává z klasů, obsah vody přibližně 14-15%)

Složení obilky Obilka (obilné zrno) se skládá ze 3 částí: Obaly obilného zrna Klíček Moučné jádro

1. Obaly obilného zrna - obsahují vlákniny a minerální látky - chrání zrno před vysycháním - před mletím se musí odstranit (nestravitelné části) - oplodí a osemení

2. Klíček - zárodek budoucí rostliny - je tvořen krátkým kořínkem - klíček se nachází na štítku - před mletím se odstraňuje (negativní vliv na vlastnosti a skladování mouky)

3. Moučné jádro – endosperm - obsahuje škrobová zrna a bílkoviny – lepek - množství a kvalita těchto látek, hlavně lepku má vliv na: - jakost mouky - vhodnost pro použití k peká- renským a cukrářským účelům

Chemické složení obilných zrn záleží: - na druhu - na odrůdě obilniny - na půdních a klimatických podmínkách Pozn.: Na další zpracování zrna má vliv i technologický postup, podmínky při sklizni a posklizňová úprava obilí

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.