Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mytí, smáčivost, emulgace II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mytí, smáčivost, emulgace II."— Transkript prezentace:

1 Mytí, smáčivost, emulgace II.
Předmět: Materiály Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Miroslava Konečná Mytí, smáčivost, emulgace II. Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s mycími procesy. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu materiály oboru kadeřník. Klíčová slova: Smáčedlo, emulgátor, smáčivost, emulgace, tenzid Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 8 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_MAR1 _19

3 Přípravky k mytí Smáčedlo = mýdlo Emulgátor = šampon
Jsou to látky zvyšující povrchovou aktivitu Obrázek 1

4 Mycí procesy Smáčivost – schopnost schromáždit se na rozhraní dvou různých prostředí = fází. Tím se sníží povrchové mezifázové napětí. Emulgace - snižuje povrchové napětí mezi olejovou a vodnou fází. Tenzidy na přechodu fází vytvoří zpevňující film se stabilizujícím účinkem.

5 Důsledky snížení mezifázového napětí
Utváření pěny Schopnost převést některé olejové látky do roztoku Vytvoření emulze Uvolněné kapky nečistoty se emulzí obalí a rozpustí se ve vodě, která ji poté i odplaví 2. nerozpustné látky přejdou do roztoku 3. ( tu poté odstraníme opláchnutím )

6 Molekula čistícího prostředku
Tenzid Hyhrofilní Hydrofóbní část část schopný odpuzující vodu vázat vodu

7 Prostorová orientace tenzidů
Molekuly se shromažďují na fázovém rozhraní vzduch voda voda olej

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Peterka, E., Kocourek, F., Podzimek, M. Materiály pro obor vzdělání Kadeřník. 5. Vydání. Informátorium, s. ISBN Obr.1:[online].[cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Mytí, smáčivost, emulgace II."

Podobné prezentace


Reklamy Google