Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Veřejná moc a veřejná správa
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Základy veřejné správy
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Veřejná správa – úvod.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Členění a organizace veřejné správy
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
VY_20_INOVACE_SVF33760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_20_INOVACE_SVF33960DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Územní samospráva a její organizace
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Obecná část rozpočtového práva III
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Obecná část rozpočtového práva III
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum, Strojírenství, Ekonomika a podnikání a Provoz a ekonomika dopravy Vzdělávací oblast: Základy společenských věd – Politologie Název učebního materiálu: Veřejná správa Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření: 3. 9. 2012 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

Klíčová slova: Veřejná správa, státní správa, místní samospráva, obec, kraj Anotace: Aby mohla být veřejná moc účinně vykonávána, musí mít k naplnění svých cílů vhodné orgány na celém svém území. Předmětem tohoto materiálu bude dělení veřejné správy a též jakým způsobem se veřejná správa prostřednictvím těchto orgánů realizuje. Metodické pokyny: Řízeným rozhovorem žáci pracují s texty, schématy a obrázky.

Definice a dělení veřejné správy Veřejná správa je činnost vykonávaná ve veřejném zájmu a nejde o činnost, jež je soudnictvím či zákonodárstvím. Veřejná správa se dělí na Státní správu – ta se skládá ze správních orgánů s různou mírou působnosti Samosprávu – umožňuje jejím členům/subjektům aktivně participovat na rozhodování o záležitostech, jež se jich týkají. Samospráva je projevem demokracie. Představitelem územní (místní) samosprávy jsou obce a kraje Kromě samosprávy místní známe i samosprávu zájmovou popř. profesní – jde např. o Českou advokátní komoru či Českou lékařskou komoru

Veřejná správa

Ústavní principy veřejné správy Hlavními principy veřejné samosprávy jsou stanoveny v čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod – „Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví.“ Výkon státní správy je upraven v hlavě třetí Ústavy a výkon územní samosprávy je upraven v hlavě sedmé Ústavy

Státní správa Státní správa je činnost státu prostřednictvím těchto orgánů Ústředních orgánů státní správy – ministerstva, Státní úřad pro jadernou bezpečnost Územních orgánů státní správy – Finanční úřad Ostatních orgánů státní správy – Státní fond životního prostředí Jiných subjektů, na něž to stát pravomoci delegoval či přenesl – Rybářská stráž, Stanice technické kontroly, obce v přenesené působnosti Mezi těmito institucemi jsou vztahy nadřízenosti a podřízenosti (například Generální ředitelství cel může kontrolovat a rozhodovat o jednotlivých celních úřadech)

Samospráva Samospráva umožňuje svým členům, aby o některých svých záležitostech rozhodovali samostatně Samosprávu dělíme na dvojí Územní (místní) je vykonávána územně samosprávnými celky (obce) a vyššími územně samosprávnými celky (kraje) Zájmovou či profesní – některé profese jsou obligatorně členy určité komory například Česká lékařská komora či Česká advokátní komora Mezi veřejnou mocí a samosprávou není vztah nadřízenosti a podřízenosti a samosprávu lze kontrolovat jen na základě zákona a způsobem v zákoně stanoveným

Definování a působnost obce Její postavení je upraveno v hlavě sedmé Ústavy ČR a zákoně č. 128/2000 Sb., v zákoně o obcích. Hlavní město Praha má svůj statut upraveno ve zvláštním zákoně o hl. městě Praze č. 131/2000 Sb. Obec definujeme dle § 1 zákona o obcích „základním územním samosprávným společenstvím občanů; tvoří územní celek, který je vymezen hranicí území obce.“ Obec může vlastnit majetek, jež využívá všestrannému rozvoji svého území a k uspokojování potřeb svých občanů. Je finančně nezávislá na státu a patří jí příjmy z některých daní (např. daň z nemovitosti je 100%ním příjmem obce) Obec vykonává dvojí působnost Samostatnou působnost – vykonává obec pro všestranný rozvoj svého území a potřeb svých občanů. Je definován v § 35 zákona o obcích. Obec může být kontrolována jen na základě zákona a v jeho mezích. Při výkonu samostatné působnosti je obec vázána pouze zákonem. Přenesená působnost – na základě zákona je na obec delegován výkon státní správy. Jde například o rozhodování o správním trestání fyzických osob, jež způsobí přestupek. Při výkonu přenesené působnosti je obec vázána nejen zákonem, ale i právními akty a rozhodnutími vyšších orgánů státní správy (například správním aktem krajského úřadu)

Dělení obcí a orgány obce Na území ČR se nachází 6 253 obcí, nicméně obce se mohou podle velikosti nebo počtu obyvatel dělit na Obce – jsou obcemi do 3 000 obyvatel Městys – jde o historický titul města, jež byl udělen předsedou Poslanecké sněmovny Město – jde o obec nad 3 000 obyvatel nebo historicky udělený titul, uděluje ho předseda Poslanecké sněmovny Statutární město – má pravomoc dělit své území na městské obvody či části, v zákoně o obcích je taxativně stanovený výčet statutárních měst, je jich 26 např. Karviná či Most Základními orgány obce jsou Zastupitelstvo – je základním orgánem obce, voleno v přímých, rovných a tajných volbách každé 4 roky, ze svého středu volí starostu a členy rady. Rozhoduje o rozpočtu obce a vydává obecně závazné vyhlášky v samostatné působnosti Rada obce je tvořena starostou, místostarosty a členy a je výkonným orgánem obce Starosta – volen zastupitelstvem, má ceremoniální pravomoci Obecní či městský úřad – starosta, místostarosta a zaměstnanci vykonávají samostatnou i přenesenou působnost obce

Kraje Jejich postavení je upraveno v ústavním zákoně č. 347/1997 Sb. a zákoně o krajích č. 129/2000 Sb. Jde o vyšší územně samosprávné celky a je jich celkově 14 (vč. Hlavního města Prahy) Působnost a orgány jsou analogické k obci

Scénář 1 Právě jsi získal řidičský průkaz a našetřil sis a koupil sis starší auto. Jednou při příjezdu ke svému bytu pojedeš v obci 80 km/hod místo 50 km/hod. Co z daného scénáře patří pod samostatnou a co pod přenesenou působnost obce? Pod přenesenou působnost obce patří vydání řidičského průkazu popř. zaregistrování motorového vozidla do evidence a taktéž projednávání přestupku proti plynulosti a bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Tato zmocnění najdeme pod § 124 odst. 5 zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích Z daného scénáře žádná situace nespadá pod samostatnou působnost obce

Scénář 2 V obci Český Jiřetín závažným způsobem narostla kriminalita. Zastupitelstvo obce se mělo ve svém rozpočtu volné finanční prostředky, a proto se rozhodlo, že si zřídí obecní policii. Jde o výkon samostatné či přenesené působnosti obce? A co by mohlo dělat v případě, kdyby si nechtělo obecní policii zřídit? Jde o rozhodnutí v samostatné působnosti obce (dle § 84 odst. 2 písm. O) zákona o obcích. Pokud by obec Jiřetín nechtěla si z jakéhokoliv důvodu zřídit obecní policii mohla by uzavřít veřejnoprávní smlouvu s jinou obcí, že by k ní tamější obecní policie ve prováděla svojí činnost ve sjednaném rozsahu.

Kontrolní otázky 4) Jak se odlišuje statutární město od jiných měst? 1) Jak se dělí veřejná moc? Na státní správu a samosprávu Na státní správu a ostatní správu Na samosprávu a ostatní správu 2) Jakým subjektem veřejné správy je Česká stomatologická komora? Státní správy s celostátní působností Územní samosprávy Zájmové samosprávy 3) Kde je upraveno postavení obce? V zákoně o provozu na pozemních komunikacích V zákoně o krajích V zákoně o obcích 4) Jak se odlišuje statutární město od jiných měst? Nemůže se členit na městské obvody či části a výčet měst je demonstrativně vymezen v zákoně o obcích Může se členit na městské obvody či části a výčet měst je demonstrativně vymezen v zákoně o obcích Může se členit na městské obvody či části a výčet měst je taxativně vymezen v zákoně o obcích 5) Kolik je celkově na území krajů (vč. Hlavního města Prahy)? 13 14 15

Správné odpovědi Správnými odpověďmi jsou 1)A 2)C 3)C 4)C 5)B

Použité zdroje Hendrych, D. a kol. (2009): Správní právo. Praha: C.H.Beck Kolektiv autorů (2004): Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Nakladatelství Didaktis Listina základních práv a svobod Cabada, L. – Vodička, K. (2007): Politický systém České republiky. Praha: Portál Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Odkazy obrázky http://priseka.unas.cz/images/znacka3.jpg http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQN_fGDlKvaYnS6WjmigpG5h-J2NjFQNQP-DCZsNl1bo38FXfrE