Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiáluKlíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiáluDUM č. 19 Veřejná správa v ČR AutorDoc. Miroslav Sapík Tematická oblastZáklady společenských věd - stát AnotaceDUM je určen pro výklad učiva pro předmět Základy společenských věd – oblast stát - veřejná správa v ČR. DUM je určen pro výuku systému veřejné správy v ČR, její dělení a postavení orgánů státní správy a samosprávy. Ročník2. ročník nástavbového studia obor Podnikání, 4. ročník Obchodní akademie a Ekonomického lycea, dále pak pro 2. ročník učebního oboru Kadeřník, kadeřnice. Datum tvorbyříjen – listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 DUM č.19

3  Stát plní celou řadu funkcí, které zajišťuje pomocí úřadů a institucí.  Úřady a instituce vydávají zákony, předpisy, vyhlášky apod.  K tomu je zapotřebí celá řada lidí, kteří pracují v prostředí veřejné správy.  Veřejná správa v ČR se dělí na:  a) státní správu  b) samosprávu

4  Veřejná správa se zaměřuje na řízení státních záležitostí a územních celků (kraje, obce).  a) Státní správa: stát řídí státní správu pomocí vlastních orgánů mezi ně patří: vláda, ministerstva, krajské úřady a obecní úřady. Obce mají různé postavení a rozlišujeme: a) Obce s pověřeným obecním úřadem (obce 2. stupně) b) Obce s rozšířenou působností (obce 3. stupně)

5  Rozdělení obcí vychází z toho důvodu, že ne všechny malé obce mají všechny úřady na místě, ale občané musí pro potvrzení, ověření nebo vydání dokumentu na úřad do vedlejší obce.  K orgánům státní správy patří např.:  - stavební úřad  - finanční úřad  - Policie ČR.

6  Každý takový úřad má místo svého působení.  Mezi jednotlivými státními úřady existuje vztah nadřízenosti a podřízenosti = princip subordinace.  Činnost státní správy zajišťují lidé (úředníci).  Většina z nich (vedoucí) jsou do svých pracovních pozic jmenováni = jmenovací princip.

7  K dalším institucím, které patří do státní správy patří¨:  - živnostenské úřady (pro toho, kdo chce začít např. podnikat)  - pracovní úřady (pro toho, kdo hledá nové pracovní místo)  - sociální úřady (pro toho, kdo hledá sociální pomoc).

8  b) Samospráva:  Stát předává určité kompetence k výkonu moci nižším orgánům.  Ty tvoří základ samosprávy a jsou tzv. blíže lidem s jejich požadavky.  Samosprávu dělíme na:  a) územní samosprávu  b) zájmovou samosprávu

9  Územní samosprávu tvoří kraje a obce.  Kraje jsou vyšší územní samosprávné celky. Jejich vznik je od roku 2000.  Celé území ČR tvoří celkem 14 krajů:  Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj, kraj Vysočina, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský a Středočeský kraj, hlavní město Praha.

10  V čele každého kraje je hejtman, zastupitelstvo, rada kraje a krajský úřad.  Obec  Všechny obce v ČR rozdělujeme podle velikosti – obec je do 3 000 obyvatel. Dále jsou města. V ČR máme celkem 19 měst (největších), které se označují jako statutární města.

11  Mezi statutární města patří:  Zlín, Ústí nad Labem, Teplice, Plzeň, Pardubice, Ostrava, Opava, Olomouc, Most, Mladá Boleslav, Liberec, Kladno, Karviná, Karlovy Vary, Jihlava, Havířov, Hradec Králové, České Budějovice, Brno.

12  V čele statutárního města je primátor, obec vede starosta.  Mimo toto členění obcí je hlavní město Praha.  Lidé v obcích se řídí místními vyhláškami – např. platí poplatky ze psů, za odvoz odpadu, respektují noční pořádek, přepravní podmínky v MHD atd.  Obec řídí starosta nebo primátor, zastupitelstvo města nebo obce, rada obce nebo města, místostarosta nebo náměstek, obecní nebo městský úřad, ve statutárních městech magistrát.

13  Dozor nad činností obce, města vykonává kraj. Činnost kraje dozorují ministerstva.  V samosprávě se uplatňuje především volební princip, lidé jsou do funkcí voleni v řádných volbách, které se uskutečňují každé 4 roky.  Jednotlivé samosprávné celky mají samostatnou a přenesenou působnost.  b) zájmová samospráva  - není ve všech územních celcích stejná,  - představuje ji např. Hospodářská komora, stomatologická komora.

14  Seznam použité literatury  Kol. autorů: Společenské vědy pro střední školy 2. Didaktis, Brno 2010, s. 74-75.  Kol. autorů: Odmaturuj ze společenských věd. Didaktis, Brno 2004, s. 36.


Stáhnout ppt "Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google