Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších."— Transkript prezentace:

1 Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších lidí lidí. V populaci dětí (předproduktivní věk) je více chlapců, u starších ročníků (poproduktivní věk) je více žen Nejvíce obyvatel žilo na našem území ve 30. letech 20. století. Průměrná hustota osídlení je 130 ob./ km2 což je pro Evropu střední hustota zalidnění. ČR je jednonárodnostní stát (vytvoř % kruhový graf národností): Podíl náboženského vyznání je: 60% bez vyznání, 30% římskokatolické a 10% ostatní (do této kategorie patří husitská, evangelická, pravoslavná, židovská, muslimská aj.). Podíl věřících je v ČR menší než v okolních státech.

2 Sídla ČR Obec - základní územní jednotka veřejné správy či samosprávy; obcemi jsou města, ale ne všechny vesnice. Město - obec, která má více jak 3000 obyvatel a splňuje určité náležitosti. V ČR je asi 600 měst. Hlavní město - určené zvláštním zákonem o hlavním městě a je jím pouze Praha Krajská města- jsou sídlem kraje. 12 krajských měst: Brno, Ostrava, Plzeň, Olomouc, Liberec, Ústí nad Labem, Hradec Králové, České Budějovice, Pardubice, Zlín, Karlovy Vary, Jihlava. Statutární města - Jsou zřízena magistrátem a v čele stojí primátor. Takových měst je v ČR Praha + krajská města , Havířov, Kladno, Most, Karviná, Opava, Frýdek-Místek, Teplice, Děčín, Chomutov, Přerov, Mladá Boleslav Otrokovice 69. místo 18 524ob.

3 Doplň podíl sídel (vesnic a měst) a podíl (městského a venkovského obyvatelstva:
Celkový počet obcí v ČR je 6244 z toho 487 měst (ČSÚ 2005) Vysvětli rozdíly funkcí: starosta, primátor, hejtman. Definuj a vysvětli pojmy: sídlo, obec, město. Funkce města: obytná, průmyslová, obchodní, vzdělávací, administrativní, lázeňské, dopravní, rekreační… Vysvětli pojmy: urbanizace, suburbanizace, aglomerace, konurbace Barevně vyznač strukturu velkoměsta:


Stáhnout ppt "Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších."

Podobné prezentace


Reklamy Google