Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Městec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Městec Králové"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Obec Anotace: Prezentace sloužící k seznámení se s pojmem „obec“ a základními principy fungování obce.

2 (Stát a právo – Právo v každodenním životě)
OBEC (Stát a právo – Právo v každodenním životě) doporučena následná práce s internetem

3 Definice územní samosprávné společenství občanů, tvořící celek PO
reforma 1850 (zanikla panství) vesnice, městys (= městečko), město město – předseda Poslanecké sněmovny; dané podmínky – např. ≥ 3000 občanů Úkol: Zjisti, jakým typem obce je místo tvého bydliště.

4 Města statutární krajské hlavní městské části, obvody
např. Pardubice, Mladá Boleslav, Liberec krajské sídlo kraje např. Praha, Hradec Králové, … hlavní Praha statutární i krajské město Úkol: Zjisti, jaké je naše krajské město a ukaž ho na mapě.

5 Orgány obce Obecní zastupitelstvo sbor občanů zvolených ve volbách
zákonodárný orgán navrhuje a přijímá právní normy obce např. schvaluje rozpočet obce, vydává vyhlášky, volí starostu a místostarosty, členy obecní rady, zřizuje a ruší obecní policii, rozhoduje o názvech ulic, uděluje čestné občanství, … počet členů – podle velikosti obce Úkol: Zjisti, kolik členů má obecní zastupitelstvo tvé obce.

6 Orgány obce Rada obce výkonný orgán
např. hospodaření obce, zřizování komisí a odborů obecního úřadu, jmenuje a odvolává tajemníka, petice, uděluje pokuty obce s méně než 15 zastupiteli – funkci rady přebírá starosta lichý počet členů Úkol 1: Zjisti, zda-li je ve tvé obci rada a kolik má členů. Úkol 2: Zjisti jména starosty a místostarostů tvé obce.

7 Volby do obecního zastupitelstva
1x za 4 roky volí i mohou být zvoleni občané obce starší 18 let tajné všeobecné, rovné, přímé hlasovací právo všichni občané starší 18 let občan volí sám, ne přes prostředníka 1 občan – 1 hlas Úkol: Zjisti, kdy se budou konat volby do zastupitelstva v tvé obci.

8 Obce s rozšířenou působností
evidence obyvatel vydávání cestovních a osobních dokladů řidičských průkazů, technických průkazů živnostenské oprávnění ochrana životního prostředí státní správa lesů, myslivosti a rybářství doprava a silniční hospodářství (evidence motorových vozidel, evidence bodů za přestupky v silničním provozu) Úkol: Zjisti jméno naší obce s rozšířenou působností.

9 Přehled zadaných úkolů
Zjisti, jakým typem obce je místo tvého bydliště. Zjisti, jaké je naše krajské město a ukaž ho na mapě. Zjisti, kolik členů má obecní zastupitelstvo tvé obce. Zjisti, zda-li je ve tvé obci rada a kolik má členů. Zjisti jména starosty a místostarostů tvé obce. Zjisti, kdy se budou konat volby do zastupitelstva v tvé obci. Zjisti jméno naší obce s rozšířenou působností. Tištěná verze

10 Použité kliparty Všechny použité kliparty jsou z volně dostupných sad programu PowerPoint společnosti Microsoft.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Městec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google