ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_15_PŘESTUPKY.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TEORIE PRÁVA Interpretace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název vzdělávacího materiálu
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Trestný čin.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Trestní zodpovědnost.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obecné výklady o důkazech
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Klasifikace normativních právních aktů
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Trestní právo Prezentace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ A POMOCI JIM NA NĚ ODPOVĚDĚT. VÝUKOVÝ MATERIÁL

OTÁZKY A ODPOVĚDI V OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ „PRÁVO PRO KAŽDÝ DEN“ I OTÁZKY A ODPOVĚDI V OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ

VÍŠ? 1. Čím se řídí život lidí ve společnosti? Morálními a právními normami ( zákony) 2. Co je to zákon? Zákon je obecně závazný právní předpis přijatý zákonodárným sborem (parlamentem) 3. V čem jsou rozdíly mezi právními a morálními normami ? Obojí se týká norem chování člověka v dané společnosti právní normy jsou vynutitelné státní mocí ( policie, soudy) morální normy jsou vynutitelné pouze veřejným míněním 4. Jak se jmenuje nejvyšší zákon ČR? Ústava

VÍŠ? 5. Jaké znáš druhy práva? Ústavní, soudní, správní, rodinné, občanské, trestní, finanční, pracovní, obchodní 6. Kdo je oprávněn vydávat ( stanovovat) zákony? PARLAMENT – ústavní a běžné zákony VÝKONNÉ STÁTNÍ ORGÁNY – nařízení vlády, vyhlášky ministerstev OGÁNY ÚZEMNÍ SPRÁVY – vyhlášky a nařízení obcí 7. Co je účelem trestu u trestných činů? Izolovat pachatele ze společnosti, potrestat ho, snaha pachatele převychovat, prevence pro ostatní

VÍŠ? 8. Jaký je rozdíl mezi udělením milosti a amnestií? Amnestie znamená rozhodnutí o hromadném, a to úplném nebo částečném prominutí trestu. Milost umožňuje prezidentovi v individuálních případech odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem. 9. Co znamená formulace „před zákonem jsou si všichni rovni“? Rovnost všech bez jakéhokoliv rozdílu zaručuje Všeobecná deklarace lidských práv. 10. Co znamená formulace „neznalost zákona neomlouvá“? Poukazuje na to, že neznalost zákona ( nevědomost ) o následcích trestného činu nebo o trestném činu samotném, není polehčující okolností svědčící o nevině

VÍŠ? 11. Co znamená formulace „presumpce nevinny“? Na účastníka trestně-právního řízení – podezřelého je nahlíženo jako na nevinného, dokud není pravomocným rozsudkem soudu rozhodnuto o opaku. 12. V čem spočívá rozdíl mezi přestupkem a trestným činem? Trestný čin – nebezpečný pro společnost, např.: krádež a zpronevěra nad 5000, terorismus, genocida, vydírání, znásilnění, loupež, ublížení na zdraví, kuplířství, rasismus, týrání svěřené osoby, vražda Přestupek – méně nebezpečný pro společnost, např.: krádež a zpronevěra do 5000, poškození majetku, ublížení z nedbalosti, týrání zvířat

VÍŠ? 13. Jaký je rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným odnětím svobody? Soud může podmíněně odložit výkon trestu odnětí svobody nepřevyšujícího dvě léta a stanoví zkušební dobu na jeden až pět let; odsouzenému může soud uložit přiměřená omezení. Nepodmíněný trest odnětí svobody je nejpřísnějším trestem, který je uložen jen tehdy, nepostačí-li zřejmě k nápravě pachatele trest mírnější, odnětí svobody max. do 20 let. 14. Co je to výjimečný trest? Jako výjimečný trest je označován trest odnětí svobody od dvaceti do třiceti let a trest odnětí svobody na doživotí. Lze jej uložit jen za zvlášť závažný zločin. 15. Existuje v našem státě trest smrti? Ne

ZOPAKUJ SI, OPRAVDU TO UŽ VÍŠ? Čím se řídí život lidí ve společnosti? Jak se jmenuje nejvyšší zákon ČR? Co je účelem trestu u trestných činů? Jaký je rozdíl mezi udělením milosti a amnestií? Co znamená formulace „presumpce nevinny“? Jaký je rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným odnětí svobody? Existuje v našem státě trest smrti?

CITACE www.office.microsoft.com Zákon. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kononline]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-18]. Právo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1voonline]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-18]. Trestní právo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/Trestn%C3%AD_pr%C3%A1]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-18].