Skopové maso - charakteristika Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Skopové maso - charakteristika Anotace: Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou skopového masa, s jeho dělením a použitím jednotlivých částí. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: skopec, ovce, krk, zákrčí, plec, hruď, pupek, hřbet, kýta, lůj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_09
Skopové maso Obrázek č. 1
Obrázek č. 2
Obrázek č. 3 Obrázek č. 4 Obrázek č. 5 Obrázek č. 6
Skopové maso je maso z ovcí, beranů, skopců a koz nejkvalitnější je z jednoletých skopců má cihlově červenou až tmavě červenou barvu charakteristickou vůni a chuť
Skopové maso skopový lůj rychle chládne a dostává nepříjemnou chuť proto se musí pokrmy podávat horké, na dobře nahřátém inventáři
Skopové maso při úpravě se používá více aromatického koření, hlavně česnek a majoránka, divoké koření, kořenová zelenina skopové maso je hůře stravitelné
Dělení skopového maso Krk Zákrčí (šrůtka) Hřbet Kýta Pupek Hrudi Plec
Dělení skopového masa Obrázek č. 7
Tepelné úpravy skopového masa Zadělávání – krk, hruď Dušení – všechny části skopového masa Pečení – kýty, hřbet Smažení – kýta, hřbet (žebírka) Minutková úprava – kýta, hřbet (žebírka)
Určíš jednotlivé části skopového masa? Obrázek č. 8
Dělení skopového masa Obrázek č. 9
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 3.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2008. 87 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7373-032-1. Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, 2009. 564 s. ISBN 978-80-904093-0-9. Obrázky: č. 1, 3 – 6 [online].[cit.2012-12-04] dostupné na www.office.microsoft.com č. 2, 7,8, 9 archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.