Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Kovový inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžně používaným kovovým inventářem a jeho ošetřováním. Klíčová slova: stříbro, nerez ocel, druhy a použití inventáře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_05

3 Kovový inventář: používá ho hlavně číšník při přenášení pokrmů ke stolu hosta. Vyrábí se ze stříbra, často i zlacený a z nerez oceli. Stříbrné mísy na výrobky studené kuchyně mají skleněnou vložku proti oxidaci. Druhy: - mísy - timbál na dušená masa - polévková terina, polévkový šálek - přílohové misky a mušle, miska na hlemýždě, - rybí vanička s vložkou (rybí várka) - poháry na zmrzlinu a šlehačku, džezva na tureckou kávu, lis na citron, souprava na fondue ap.

4 Ukázky kovového inventáře – mísy a timbál:
mísy – bývají ze stříbra se skleněnou vložkou, častěji z nerez oceli. Mohou být různých tvarů a velikostí: obr. č obr. č. 2 timbál – je kastrůlek s poklicí na dušené pokrmy. Může být na jednu nebo i více porcí: obr. č. 3

5 Ukázky kovového inventáře – terina a miska na hlemýždě:
obr. č. 4 polévková terina: obr. č. 5 miska na hlemýždě:

6 Ukázky kovového inventáře – lisy na citron, džezva a polévkový šálek:
lisy na citrony – zakládají se hostovi s půlkou nebo čtvrtkou citronu: obr. č : džezva se používá na přípravu polévkový šálek (číšník vylévá i podávání turecké a arabské kávy: polévku do hostova talíře):

7 Souprava na fondue, miska na zmrzlinu:
obr. č. 9 a 10: souprava na fondue miska na zmrzlinu: (vidličky mají různé barvy podle počtu hostů):

8 Inventář na kávu: horní část host odloží a spodní
příbor na překapávanou kávu : obr. č. 11 a 12 horní část host odloží a spodní část slouží jako šálek:

9 Ošetřování kovového inventáře:
stříbro se musí chránit před kyselinami a vejci aby nečernalo (používá se skleněná vložka), myje se v myčce na stříbrný inventář a leští se. Ostatní inventář se umývá a leští. Skladuje se podle druhu, pečlivě se eviduje.

10 Kontrolní otázky 2. Z jakých materiálů se vyrábí kovový inventář?
1. K jakému účelu se používá kovový inventář? 2. Z jakých materiálů se vyrábí kovový inventář? 3. Vyjmenujte kovový inventář. 4. Jak se ošetřuje kovový inventář?

11 1. Používá se hlavně při přenášení pokrmů ke stolu hosta.
Správné odpovědi Používá se hlavně při přenášení pokrmů ke stolu hosta. 2. Vyrábí se ze stříbra, jsou často i pozlacené a z nerez oceli, stříbrné mísy na výrobky studené kuchyně mají skleněnou vložku proti oxidaci. 3. Mísy, timbál, polévková terina, přílohové misky a mušle, miska na hlemýždě, rybí vanička s vložkou (rybí várka), poklice na mísy, poháry na zmrzlinu a šlehačku, džezva na tureckou kávu, lis na citron, souprava na fondue ap. 4. Stříbro se musí chránit před kyselinami a vejci aby nečernalo, myje se v myčce na stříbrný inventář a leští se. Ostatní inventář se umývá a leští. Skladuje se podle druhu, pečlivě se eviduje.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna 1996,ISBN Obrázky č. 1 až 12 - vlastní fotografie inventáře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google