Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úprava hovězích plátků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úprava hovězích plátků"— Transkript prezentace:

1 Úprava hovězích plátků
Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Úprava hovězích plátků Anotace: Prezentace popisuje technologické postupy dušených pokrmů z hovězího masa zadního na cibulovém, cibulo-paprikovém a zeleninovém základě. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: hovězí maso zadní, dušení, základ, závitek, plátek, roštěná Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_04

3 Dušené pokrmy z hovězího masa zadního
připravujeme - plátky (filé) - roštěnky - závitky

4 Úprava hovězích plátků – filé
na cibulovém základě: Hovězí plátek přírodní (roštěná) - maso z kýty nebo z plece (nízkého roštěnce) nakrájíme na plátky, nasekneme okrajové blány, naklepeme, osolíme, opepříme - opečeme na pánvi a dáme na cibulový základ - podlijeme a necháme dusit do měkka - měkké maso vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, dochutíme, přecedíme Obrázek č. 1

5 Znojemský hovězí plátek (roštěná)
- jako přírodní hovězí plátek - do hotové šťávy přidáme na nudličky krájené orestované sterilované okurky Obrázek č. 2 Hovězí plátek na slanině (roštěná) - do hotové šťávy se přidá na kostičky nakrájená rozpuštěná slanina Obrázek č. 3

6 Hovězí plátek na žampionech (roštěná)
- jako přírodní hovězí plátek - v základě je kmín - do hotové šťávy se přidají orestované žampiony Obrázek č Obrázek č. 5

7 Hovězí plátek na paprice (roštěná) Obrázek č. 6
b) na cibulo-paprikovém základě: Hovězí plátek na paprice (roštěná) Obrázek č. 6 - plátky hovězího masa naklepeme, osolíme, nasekneme okrajové blány - opečeme na pánvi - vložíme do světlého cibulo-paprikového základu, podlijeme vodou a dusíme do měkka - šťávu zahustíme jíškou - po provaření zjemníme smetanou, dochutíme solí - přecedíme Obrázek č. 7

8 Rýnské hovězí filé (roštěná)
- naklepané, osolené plátky masa opečeme Obrázek č. 8 - dusíme na cibulo-paprikovém základě s rajčatovým protlakem - měkké maso vyjmeme - šťávu zahustíme jíškou, provaříme - dochutíme solí, přecedíme - přidáme bílé víno Obrázek č. 9

9 - Hovězí plátek na smetaně (roštěná) Obrázek č. 10
c) na zeleninovém základě: Hovězí plátek na smetaně (roštěná) Obrázek č. 10 - na plátky nakrájené maso naklepeme, nasekneme a osolíme - opečeme na pánvi - vložíme na zeleninový základ s citronem - podlijeme a dusíme do měkka - měkké maso vyjmeme - šťávu zahustíme jíškou, provaříme - zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem, převařeným octem a citronovou šťávou - přecedíme Obrázek č. 11

10 Úprava hovězích závitků
na cibulovém základě: Španělský ptáček - naklepaný plátek masa osolíme, opepříme, potřeme hořčicí Obrázek č. 12 - naplníme salámem, okurkou, slaninou a vařeným vejcem - zabalíme, spíchneme párátkem - opečeme, dusíme na cibulovém základě do měkka - měkké závitky vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, dochutíme - přecedíme

11 Zbojnický skřivan - naklepaný plátek masa osolíme, opepříme, potřeme
česnekem Obrázek č. 13 - naplníme slaninou a klobásou - zabalíme, spíchneme párátkem Obrázek č. 14 - opečeme, dusíme na cibulovém základě do měkka Obrázek č. 15 - měkké závitky vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, dochutíme Obrázek č. 16 - přecedíme

12 Závitek plněný sekaný masem
- naklepaný plátek masa osolíme, opepříme Obrázek č. 17 - naplníme směsí na sekanou pečeni - zabalíme, spíchneme párátkem - opečeme, dusíme na cibulovém základě do měkka Obrázek č. 18 - měkké závitky vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, dochutíme - přecedíme

13 - naklepaný plátek masa osolíme Obrázek č. 19
b) na cibulopaprikovém základě: Kyjevský závitek - naklepaný plátek masa osolíme Obrázek č. 19 - naplníme salámem, steril. okurkou a vařeným vejcem - zabalíme, spíchneme párátkem - opečeme, dusíme na cibulo - paprikovém základě do měkka - měkké závitky vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme - zjemníme smetanou, dosolíme - přecedíme - přidáme na kostičky nakrájenou rozpuštěnou slaninu

14 - naplníme pomletým vepřovým masem, přidáme párek
Frankfurtský závitek - naklepaný plátek masa osolíme Obrázek č. 20 - naplníme pomletým vepřovým masem, přidáme párek - zabalíme, spíchneme párátkem - opečeme, dusíme na cibulo-paprikovém základě doměkka - měkké závitky vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme - přidáme mléko, zavaříme, zjemníme smetanou, dosolíme - přecedíme

15 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 3.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN RUNŠTUK, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, 2009. 564 s. ISBN Obrázky: č. 1- 5, 7, [online].[cit ] dostupné na č. 6,8,10,18-20 archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Úprava hovězích plátků"

Podobné prezentace


Reklamy Google