Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Hovězí pečeně Anotace: Prezentace uvádí technologické postupy jednotlivých hovězích pečení upravených na cibulovém základě. Prezentace slouží k výkladu nového učiva Klíčová slova: hovězí maso zadní, špikování, cibulový základ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_05

3 Příprava hovězího masa pečením

4 Příprava hovězího masa pečením
na pečení používáme hovězí maso zadní - kýtu a plec na hovězí pečeně - nízký roštěnec a svíčkovou na pečení po anglicku

5 Hovězí pečeně obecně : plec nebo kýtu o hmotnosti 1 – 1,5 kg prošpikujeme po vláknech osolíme, opepříme opečeme na základě nebo zvlášť na pánvi vložíme na základ, podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a dáme do trouby měkké maso vyjmeme připravíme šťávu nebo omáčku

6 Hovězí pečeně na základě : cibulovém na cibulo-paprikovém
na zeleninovém - světlém na zeleninovém - tmavém

7 Hovězí pečeně přírodní
obecný postup šťávu vyrestujeme, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, přecedíme a dochutíme solí, pepřem přírodní hovězí pečeně je základní a šťáva u všech pečení na cibulovém základě se dělá stejným způsobem malé odchylky se týkají pouze doplňků – žampiony, česnek apod.

8 Hovězí pečeně na slanině
jako přírodní, do základu se přidá nové koření a do hotové šťávy rozpuštěná slanina nakrájená na kostičky

9 Hovězí pečeně znojemská
jako přírodní do hotové šťávy se přidají orestované, na plátky krájené sterilované okurky Hovězí pečeně na žampionech do základu se přidá kmín do hotové šťávy orestované žampiony

10 Hovězí pečeně na česneku
jako přírodní maso se potírá česnekem

11 Hovězí pečeně zbojnická
z masa uděláme plát, který naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a poklademe plátky slaniny stočíme v roládu opečeme na cibulovém základě (dále jako přírodní hovězí pečeně)

12 Obrázek č. 1 Hovězí pečeně zbojnická

13 Hovězí pečeně štěpánská
maso prošpikujeme uprostřed masa prořízneme otvor (kapsu), kterou naplníme natvrdo uvařenými vejci otvor spíchneme jehlou opečeme na cibulovém základě (dále jako přírodní hovězí pečeně)

14 Hovězí pečeně pražská maso nešpikujeme
do masa prořízneme kapsu, kterou naplníme pražskou náplní (na kostičky nakrájený salám osmahneme, přidáme sterilovaný hrášek a zalijeme vejci se solí-necháme srazit) naplněné maso opečeme na cibulovém základě (dále jako přírodní hovězí pečeně)

15 Obrázek č. 2 Hovězí pečeně pražská

16 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 3.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, s. ISBN Obrázky: č Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. CD ROM. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google