Neodkladná resuscitace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘ8_BO.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
První pomoc při úrazu elektřinou První pomoc při úrazu elektřinou Ing. Jaroslav Bernkopf Montér elektrických rozvaděčů 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Dýchací soustava a její choroby
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
První pomoc - bezvědomí
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
První pomoc. První pomoc Jak poskytneme první pomoc Musíme zjistit, jestli je zraněná osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
LJP Mluvidla 2. část – hlasové ústrojí
Akutní stavy u dětí - tonutí, dušení, poleptání
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Akutní stavy u dětí - krvácení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Mdloba, kolaps, poleptání
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti.
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem T. Janota, 3. int. kl. VFN a 1.
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.08_Lidské_tělo Datum:
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
1. pomoc Sraz K+K Loučovice.
Věcné učení První pomoc
Č.DUMu: VY_32_INOVACE_10_první pomoc
První pomoc.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTRA.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
S nádechem rovná záda, ruce v týl,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Josef ryska, filip hubálek, filip pham, david kocanda
Transkript prezentace:

Neodkladná resuscitace Resuscitace : je poskytována postiženému na místě vzniku náhlé, život ohrožující příhody, kdy jsou vážně ohroženy životně důležité funkce. Poskytnout ji jsou povinni všichni občané bez jakéhokoliv vybavení a pomůcek. V souvislostech neodkladné resuscitace jde o poskytnutí první pomoci. Andrea Ječmenová 2012

Vyšetření a ošetření postiženého Šetrně zatřeseme postiženým za ramena a nahlas se zeptáme, zda je v pořádku Pokud neodpovídá, zjistíme zda dýchá Nedýchá nebo chrčí – uvolníme dýchací cesty Stále nedýchá – vyčistíme dýchací cesty Stále nedýchá – zahájíme umělé dýchání z plic do plic, případně nepřímou masáž srdce Zjistíme, zda postižený nemá nějakou chorobu ( průkaz diabetika

Zásady Pokud postižený dostatečně dýchá, nemá vážnější poranění a zlomeniny ( krční páteř), uložíme ho do stabilizované polohy. Nenecháme postiženého v bezvědomí samotného, kontrolujeme základní životní funkce – vědomí, dýchání, krevní oběh Každý, kdo byl i krátkou dobu v bezvědomí, musí být vyšetřen lékaře Každý, kdo byl v bezvědomí, nesmí jíst ani pít

Postup neodkladné resuscitace Dýchání z plic do plic ústy Postiženého uložíme do polohy na zádech Zakloníme hlavu postiženému, tlakem své dlaně na jeho čelo, nikdy neprovádíme u podezření na poranění krční páteře Předsuneme dolní čelist Vyčistíme dutinu ústní, vytáhneme zapadlý jazyk, zubní protézu nebo zvratky Prsty pravé ruky stiskneme obě nosní dírky a zhluboka se nadechneme Rty pevně přitiskneme kolem úst postiženého a vydechneme vzduch do jeho plic, přitom pozorujeme hrudník zda se zvedá Oddálením úst umožníme výdech, během něj kontrolujeme, zda hrudník klesá a současně se nadechujeme Po prvních dvou vdeších hmátneme na tep na krkavici, je-li hmatný, pokračujeme v umělém dýchání frekvencí jeden vdech každých 5 sekund Je-li tep nehmatný zahájíme nepřímou srdeční masáž, spojenou vždy s dýcháním z plic do plic

Nepřímá srdeční masáž Na počátku zaznamenáme čas Stojíme nebo klečíme po boku postiženého, tváří k jeho hrudníku a v úrovni jeho srdce Prostředníkem vyhmátneme hrot mečíku hrudní kosti a položíme přes něj prostředník a ukazovák Hranu druhé ruky položíme vedle prstů, rovnoběžně s hrudní kostí, na ruku přiložíme zápěstí druhé ruky, prsty máme zvednuté, využíváme své hmotnosti, máme ruce napnuté v lokti, osa pohybu horní části našeho těla leží v oblasti kyčelního kloubu Zahájíme nepřímou masáž srdce – frekvence stlačení je přibližně 100 za minutu Hloubka stlačení je 4až 5 cm Tep kontrolujeme po 2 až 3 cyklech, dále po 10 cyklech Postup při jednom nebo dvou zachráncích je stejná 2 vdechy a 30 stlačení, průběžně kontrolujeme tep na velkých tepnách přibližně každé 3 minuty. Resuscitaci ukončíme pouze v případě, že postižený začne spontánně dýchat a má hmatný a pravidelný tep, jinak resuscitujeme do příjezdu ZZS.

Kontrolní otázky Jak vyšetříte základní životní funkce Vyjmenujte zásady vyšetření postiženého před zahájením resuscitace Jak budete postupovat, když zjistíte u postiženého zástavu dechu Jak budete postupovat, když zjistíte u postiženého zástavu dechu a krevního oběhu Jaký je správný poměr vdechů a stlačení při resuscitaci dospělého

Použité zdroje Mgr. Monika Beránková, Anna Fleková, Mgr. Blanka Holzhauserová, První pomoc pro střední zdravotnické školy : Praha Informatorium spol. s.r.o. 2002, ISBN 80-86073-99-8 NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action=lesson_detail&id=659 NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://zdravotnickekurzy.bloger.cz/KPCR/Resuscitace NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: zachrana.patekolo.org