Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První pomoc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První pomoc."— Transkript prezentace:

1 První pomoc

2 Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace Unkovice 28, p. Žabčice Autor: Bc. Jana Weisová Název: První pomoc Vytvořeno: Odpilotováno: 08/2012 /2. ročník Téma: Dopravní výchova Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

3 Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy – první pomoci pro žáky 2. ročníku.
Seznamuje žáky se základními poznatky v oblasti poskytování první pomoci. Prezentace obsahuje odkaz na interaktivní materiál sdružení Záchranný kruh. Využití tohoto odkazu je možné opakovaně a je možné použít i problematiku, které se tato prezentace nedotýká.

4 Postup při poskytování první pomoci
Musíme zjistit, zda je osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme zkusit třeba štípnout. Tento stavebník je ve stavu bdělosti. Bdělost. Nemocný či zraněný má otevřené oči, vnímá své okolí, nemusíme jej oslovovat, abychom se ujistili o jeho vědomí.

5 Pokud zraněný nereaguje na oslovení, ale při bolesti reaguje, je třeba hlídat, aby mu nezapadl jazyk a tím se nedusil. Pokud nereaguje vůbec, ani na štípnutí, je ve stavu, kterému se říká kóma.

6 Volejte záchrannou službu
Volejte o pomoc Při poskytování první pomoci je důležité nebýt sám. Proto volejte o pomoc, když budete pomáhat zraněnému, může někdo jiný telefonovat. Může pomoci s ošetřováním nebo přesunem postiženého. Volejte záchrannou službu 155 Na lince 155 pracují zkušení zdravotníci, kteří vám poradí, co máte dělat. Nepokládejte telefon, pokud vám to operátor přímo neřekne, nebo dokud nepřijede lékař.

7 Dýchání Ze všeho nejdříve zkontrolujeme, jestli nemá postižený něco v ústech. Pokud ano, zamotáme si prsty do něčeho čistého, např. kapesníku a nečistotu odstraníme. Pozor ať nečistotu nezatlačíme více dozadu. Musíme také zjistit, zda není zapadlý jazyk a případně ho uvolnit. Zakloněním hlavy zatlačením na čelo a tahem na bradu uvolníme dýchací cesty. Až poté zkontrolujeme, zda postižený dýchá sám.

8 Masáž srdce Nepřímá masáž srdce se provádí vždy, když postižený nedýchá. Dýchání z plic do plic není tak důležité a provádí se pouze v případě, že jste schopní ho udělat a jste minimálně dva zachránci. Hrudník se u dospělého stlačuje asi o 5 cm a to velmi rychle. Stlačujte vlastní vahou horní poloviny těla, tento záchranný postup vyžaduje hodně vašich sil. Je-li přítomno více zachránců, střídejte se.

9 Reference: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: První pomoc [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "První pomoc."

Podobné prezentace


Reklamy Google