Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha Datum: 30.1.2014 Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: PRVNÍ POMOC – STABILIZOVANÁ POLOHA Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu stabilizovaná poloha. Citace: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x

2 První pomoc - stabilizovaná poloha

3 Každý zraněný, který dýchá by měl být uložen do tak zvané stabilizované polohy. Tato poloha má za úkol zabránit vdechnutí zvratek a udržet průchozí dýchací cesty. Je prováděna na boku. V dnešní době se můžeme setkat s několika druhy těchto poloh. My si představíme dvě nejzmámější a to starší typ a europolohu, která byla zavedena od roku 2007. Její nevýhodou je složitější transport zraněného.

4 Starší typ: Klekneme si k boku postiženého. Dolní končetinu postiženému (tu, která je k nám blíže) pokrčme v koleni. Horní končetinu (opět bližší k nám) zasuneme pod hýždě postiženého, můžeme si pomoci tím, že zatlačíme na pokrčené koleno směrem od sebe, tak jakoby nadzvedneme jednu hýždi. Dále položíme horní končetinu, která je od nás vzdálenější, přes břicho postiženého a tahem za rameno této ruky převalíme pacienta na bok. Pomáháme si při tom druhou rukou, kterou pokrčené koleno tlačíme bokem k zemi. Po převalení zkontrolujeme, jestli má pacient spodní rameno za sebou a neleží si na něm, měl by totiž ležet spíše na prsu. Dále tlakem na bradu a čelo vytvoříme co největší záklon hlavy a tvář položíme na hřbet ruky, která je dlaní k zemi, aby nedošlo ke vdechnutí případných zvratků. Hlava je tak podložena vlastní rukou a stabilizovaná.

5 stabilizovaná.

6 Novější typ - euro poloha: Klekneme si k boku postiženého. Horní končetinu postiženému (tu, která je k nám blíže) položíme tak, aby svírala pravý úhel s tělem. Nyní od nás vzdálenější dolní končetinu pokrčíme v koleni a horní končetinu na stejné straně těla položíme na břicho postiženého (toto znázorňují zelené šipky). Zraněného převalíme tak, že ho uchopíme za od nás vzdálenější rameno a pokrčené koleno a táhneme ze ně k sobě (modré šipky). Po převalení tlakem na bradu a čelo vytvoříme co největší záklon hlavy, tvář položíme na hřbet ruky, která je dlaní k zemi, aby nedošlo ke vdechnutí případných zvratků. Hlava je tak podložena vlastní rukou a stabilizovaná. Druhou ruku můžeme ohnout v lokti, aby nedošlo k nějakému nechtěnému zranění. Ještě upravíme pozici pokrčené dolní končetiny, ta by měla být v kyčli a koleni ohnuta do pravého úhlu. Stranu, na kterou postiženého převalíme, zvolíme podle druhu zranění. Snažíme se tedy zraněného položit na nepoškozenou polovinu těla. Výjimkou je pneumotorax, kdy se tíhou celého těla fixuje hrudník a částečně se tak tlumí bolest. Na jedné straně smí člověk ležet maximálně 30 minut. Pokud máme podezření na vážnější zranění s vnitřním krvácení nebo se obáváme zlomeniny páteře postiženého do stabilizované polohy vůbec neukládáme, pouze zajistíme dýchací cesty. Ve stabilizované poloze se snažíme základní životní funkce kontrolovat v krátkých časových intervalech, aby se případné vypadnutí odhalilo co nejdříve a ihned se začalo s resuscitací.

7 --- u.

8 Úkol: Kdy by měl byt poraněný uložen do stabilizované polohy? Čemu má zabránit stabilizovaná poloha? Od kterého roku se používá tzv. europoloha?

9 Odpověď: Do stabilizované polohy by měl být uložen zraněný, který dýchá. Stabilizovaná poloha má zabránit vdechnutí zvratek a udržet dýchací cesty průchozí. Europoloha je zavedena od roku 2007.

10 Zdroje: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x Obrázky: http://www.prvni-pomoc.com/image/art/europoloha/europoloha.jpg http://www.prvni-pomoc.com/image/art/europoloha/eu_postup2.jpg http://www.prvni-pomoc.com/image/art/europoloha/eu_postup1.jpg http://www.prvni-pomoc.com/image/art/sstabilka/postup4.jpg http://www.prvni-pomoc.com/image/art/sstabilka/postup3.jpg http://www.prvni-pomoc.com/image/art/sstabilka/postup2.jpg http://www.prvni-pomoc.com/image/art/sstabilka/postup1.jpg


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha."

Podobné prezentace


Reklamy Google