Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Ošetřovatelství a klinické obory Předmět Teorie Ošetřovatelství Tematický okruh Odběr biologického materiálu Název materiálu Asistence sestry a ošetřovatelky při převazu ran Číslo materiálu VY_32_INOVACE_5C_TOŠ_19(20) Autor Andrea Ječmenová Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint studentům přibližuje náročnost zdravotnického povolání. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit, co je převaz, důležitost převazu a správné postupy při převazování různých druhů ran.

3 Asistence sestry a ošetřovatelky při převazu ran
Andrea Ječmenová 2013

4 Převazy především operačních ran provádí lékař a sestra s ošetřovatelkou mu asistují

5 Převaz aseptické rány:

6 Postup: 1.. Převazový vozík si připravíme k lůžku nemocného => dosah pomůcek a zároveň přístup k pacientovi. 2. Připravíme nemocného na převaz => postup, žádoucí poloha, příprava části těla. 3. Umyjeme si a dezinfikujeme ruce, navlékneme rukavice. 4. Odstraníme šetrně předešlý obvaz. 5. Asistujeme lékaři, pracujeme asepticky. 6. Postaráme se o pacienta, pak uklidíme převazový vozík.

7 Aseptická (čistá) rána se hojí 6 až 10 dní.
Stehy se obvykle odstraní 7. den po operaci. Hojení rány závisí na celkovém stavu nemocného, na rozsahu a umístění rány, na správném ošetření rány.

8 Převaz septické rány: Hojení rány může zkomplikovat přítomnost infekce => rána se hojí déle, musí se více převazovat a do rány se zavádějí různé druhy drénů, aplikují se hojivé roztoky a masti. Jde o rány infekční => důsledně dodržujeme všechny zásady asepse a sterility.

9 Postup: 1. Převazujeme vždy pouze v rukavicích, chráníme prádlo a lůžko nemocného před ušpiněním. 2. Přísně asepticky asistujeme lékaři, pokud si lékař přeje provedeme výtěr z rány. 3. Septické rány se velmi často vyplachují různými roztoky a do rány se velmi často zavádí drén => odvádí hnis a sekret. 4. K ošetření rány se často používají léčivé masti nebo roztoky, které nanášíme na sterilní čtverce. 5. Také pečlivě ošetříme okolí rány. 6. Po ošetření se rána kryje sterilním obvazovým materiálem.

10 Kontrolní otázky a cvičení
Jak se správně provede převaz aseptické rány? Jak se správně provede převaz septické rány? Na čem závisí hojení rány, za jak dlouho se obvykle odstraňují stehy? Úkol Vyhledej druhy aseptických a septických operačních ran. Vyhledej druhy drénů a léčiv používané při ošetřování operačních septických ran. Využij a pracuj s internetovými zdroji.

11 Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová
PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google