Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku"— Transkript prezentace:

1 Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku
Andrea Ječmenová 2013

2 Získání žaludečního obsahu
K biochemickému nebo cytologickému vyšetření se získá vzorek zpravidla při vyšetření žaludku gastroskopem. Na vyšetření se posílá vzorek v označení zkumavkou nebo jako nátěr na sklíčku.

3 Získání žaludečního obsahu
Obsah žaludku se při otravách potravinami, houbami, léky nebo alkoholem získá ještě před tím, než se nemocnému žaludek vypláchne. Odběr i výplach provádí lékař na ambulanci ihned po přijetí nemocného.

4 Příprava nemocného Na psychickou přípravu není zpravidla čas, protože je nemocnému silně nevolno. Obvykle bývá obluzen, takže vnímá pouze výrazné a stručné pokyny lékaře. K výkonu se používá pryžová silná sonda, která se nestačí, takže ji lze zavést i bez užší spolupráce s nemocným. Má-li nemocný umělý chrup, vyjme jej a uložíme ho, aby se během výkonu neztratil nebo pádem na zem nepoškodil. Neklidného nemocného je nutné přidržet.

5 Kontrolní otázky a cvičení
Úkol 1. Popište, jak se získá vzorek žaludečního obsahu? 2. Kdo odběr provádí a kdy? 3. Jak správně k odběru připravíme nemocného? Vyhledejte typy sond k odebírání žaludečního obsahu a jak se vzorek získá. Pracujte a využijte internetové zdroje.

6 Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová
PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN NEZNÁMÝ.Lamipromed [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku"

Podobné prezentace


Reklamy Google