Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti."— Transkript prezentace:

1 Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti.
Podávání léků do očí Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti. Andrea Ječmenová 2013

2 Pokyny: Všechny aplikované léky musí být čerstvé.
Dodržujeme přesně určený druh a koncentraci léku. Nemocný při aplikaci sedí nebo leží, hlavu mírně zakloněnou. Je-li na spojivkovém vaku hlen nebo hnis, je nutno jej odstranit výplachem. Kapací část lahvičky nebo kapátko se nesmí dotknout ani oka, ani řas. Kapací část lahvičky musí být po použití ihned zakryta.

3 Výplach spojivkového vaku
Pokyny: Do poloviny vaničky se nalije přípravek k výplachu. Nemocný se předkloní, vaničku pevně přitiskne k okraji očnice a mírně zakloní hlavu. Oko nechá otevřené a bulbem pohybuje nahoru a dolů, zleva doprava. Znovu se předkloní a použitý přípravek vylije do emitní misky. Otře si tvář a víčka čtvercem buničiny. Provádí se při zánětech spojivek a pro odplavení cizího tělesa.

4 Vkládání masti nebo gelu do spojivkového vaku
Nemocného posadíme a pod okem mu přidržíme čtvereček buničiny. Současně jím odtahujeme dolní víčko. Požádáme nemocného, aby se díval nahoru. Mast aplikujeme přímo z tubičky. Vytlačíme úzký proužek léku a vložíme jej do spojivkového vaku od vnitřního koutku. Uvolníme víčko, nemocný oko zavře a pomalu jím otáčí.

5 Kontrolní otázky a cvičení
Jaké druhy léku do očí aplikujeme? Popiš, jak aplikujeme kapky a jak masti nebo gely. Popiš postup při výplachu očí. Úkol Vyhledej jaké druhy léků se nejčastěji do očí používají a které přípravky se používají k výplachu očí. Využij a pracuj s internetovými zdroji.

6 Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová
PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN NEZNÁMÝ. Ulekare.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti."

Podobné prezentace


Reklamy Google