Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová"— Transkript prezentace:

1 Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
První pomoc část 2.

2 Základní životní funkce Dýchání a puls
V kritických situacích je nejdůležitější, aby člověk měl průchodné dýchací cesty. Aby dýchal a krev řádně obíhala. Nic není důležitější, protože mozek potřebuje především kyslík. Při normálních teplotách dochází k vážnému poškození mozku během několika minut, po té, co člověk přestane dýchat.

3 Kontrola dýchání: Zprůchodnění dýchacích cest:
1. Všímejte si pohybů hrudi nebo břicha postiženého. 2. Naslouchejte těsně u úst či nosu, zda dýchá. 3. Jeho dech byste měli cítit i na dlani. Pokud se hrudník a břicho zvedají, ale vzduch z úst nebo nosu nevychází, jsou dýchací cesty ucpané. Zprůchodnění dýchacích cest: Záklon hlavy. Tlakem dlaně jedné ruky stlačíme čelo a tahem dvou prstů druhé ruky zvedneme bradu. Jazyk tak přestane ucpávat horní dýchací cesty.

4 Odstranění překážky z dýchacích cest.
Postup při odstranění překážky: Otočíme hlavu na stranu tak, aby brada směřovala dopředu a temeno dozadu. Dvěma zahnutými prsty zkontrolujeme vnitřek dutiny a odstraníme cizí tělesa. Opět zkontrolujeme dýchání a pulz – špičky dvou prstů přiložíme ze strany blíže k ohryzku a vyhmatáme jamku, v níž nahmatáme tep v krkavici. Viz obrázek na str.2. Odstranění překážky z dýchacích cest. Pokud člověk stále nedýchá, může být v dýchacích cestách ještě jiná překážka.

5 Oživování – resuscitace, nepřímá masáž srdeční.
Postup: Zprůchodnění dýchacích cest. Dva vdechy a kontrola pulsace. 5x stlačení hrudníku. Jeden vdech. Opět 5x stlačení hrudníku. Opakování do té doby než člověk začne dýchat. Každé 2minuty záchranáři kontrolují puls v tepnách. Oživování – resuscitace, nepřímá masáž srdeční. Bezpečnější je provádět oživování ve dvou. Vzniká tak lepší poměr mezi umělým dýcháním a nepřímou masáží srdce.

6 Stabilizovaná poloha Pokud lidé v bezvědomí leží na zádech, jsou vystaveni riziku nebezpečí. Následkem vdechnutí zvratků nebo zapadnutí jazyka hrozí udušení, Proto se používá stabilizovaná poloha na boku. Tato poloha se nepoužívá v případě, že má člověk poraněnou páteř nebo by hrozilo poranění páteře.

7 Silné krvácení a tlakové body
V případě, že člověk silně krvácí i po přiložení tamponu nebo obvazu na ránu, můžeme tepenné krvácení zastavit nebo omezit stlačením tlakových bodů. Tepnu můžeme přitisknout prsty ke kosti. Nejdéle však na 15munut, protože pak by hrozilo nebezpečí odumření.

8 Popáleniny a opařeniny Poleptání oka
Ochladíme popálené části chladnou vodou. Spálený oděv neodstraňujeme, pokud se postiženému připekl na kůži. Puchýře i otevřené rány přikryjeme gázou, aby se snížilo riziko infekce. Vyplachujeme oko vodou z nádobky nejméně 5 minut. Víčka by měla být otevřená. Po té přiložíme čistý obvaz a připevníme náplastí.

9 Poranění elektrickým proudem
Dospělý člověk vypne v budově hlavní vypínač přívodu elektřiny. Použijeme dřevěné koště nebo dřevěnou židli na případné odstranění kabelu od postiženého. Sami přitom stojíme na nevodivé gumové nebo dřevěné podložce. Pak zkontrolujeme všechny životní funkce –dech, tlukot srdce. V případě potřeby uložíme člověka do stabilizované polohy a ošetříme popáleniny. Nesmíme však použít vodu, pokud ještě není vypnutý elektrický proud!

10 Manipulace s postiženým
Se zraněnou osobou by se mělo hýbat jen tehdy, když není po ruce okamžitá lékařská pomoc nebo jeho život je bezprostředně ohrožen – tj. na rušné ulici nebo v budově, kde hrozí nebezpečí požáru či jedovatých výparů. Přenášejte vždy nejlépe ve dvojici, můžete také použít židli nebo ručně vyrobená nosítka.

11 Šokový stav - šok TELEFONNÍ ČÍSLO 155 Příčiny:
Závažné úrazy, vnitřní poranění. Popáleniny. Infekce. Těžké alergické reakce. Příznaky: Bledá a studená pokožka. Rychlý, slabý puls hmatatelný pouze na krku a v tříslech. Třesavka a pocení. Těžká dušnost. Veliká žízeň. Ztráta vědom.í Úkol první pomoci: S postiženým nehýbat. Nedávat nic jíst ani pít. Okamžitě telefonovat pro záchrannou službu. TELEFONNÍ ČÍSLO 155

12 Použitý materiál:


Stáhnout ppt "Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová"

Podobné prezentace


Reklamy Google