Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dýchací soustava a její choroby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dýchací soustava a její choroby"— Transkript prezentace:

1 Dýchací soustava a její choroby

2 Stavba dýchacího ústrojí
Zajišťuje výměnu plynů mezi krví a vnějším prostředím Dýchací soustava se skládá z dutiny nosní, nosohltanu, hrtanu, průdušnic, průdušek a plic Dále se dají rozdělit na horní cesty dýchací (dutina nosní a nosohltan) a dolní cesty dýchací (hrtan a průdušnice)

3 Dýchací ústrojí

4 Horní cesty dýchací Horní cesty dýchací začínají dutinou nosní
V horní části jsou řasinky, které se neustále pohybují a posouvají hlen V hlenu se nacházejí částečky prachu a různé bakterie. Takto jsou odváděny z dýchacího ústrojí. Dále prochází do nosohltanu a mandle patrové, které se nachází po obou stranách hltanu. Zánětu mandlí se říká angína.

5 Dolní cesty dýchací Začínají hrtanem s chrupavkami. Největší je
chrupavka štítná. V hrtanu se nachází i hlasivkové vazy, pomocí kterých můžeme mluvit. Poté jde vzduch do průdušnice. Ty se větví na 2 průdušky, které vedou do plic. Průdušnice i průdušky mají také řasinky, které vedou hlen k dutině ústní.

6 Plíce Průdušky se v plicích větví na průdušinky. Ty
ústí do plicních sklípků. Plíce jsou protkány obrovským množstvím vlásečnic. S jejich pomocí probíhá výměna plynů v krvi. Plíce jsou pokryty vazivovou blánou – poplicnicí. Ony zajišťují snadnější pohyb tkání při nádechu a výdechu. Nejdůležitějším svalem, který umožňuje dýchání je bránice, která při nádechu klesá a při výdechu stoupá.

7 Kapénková infekce Kapénková infekce je nejrozšířenější.
Přenáší se při řeči, kýchnutí, kašli, když se uvolnění kapičky hlenu, které někdo vdechne. Takhle se přenášejí chřipka a tuberkulóza. Tuberkulóza byla hlavně v 1. polovině 20. století jednou z nejobávanějších chorob. V dnešní době je každý proti tuberkulóze očkován.

8 Konec


Stáhnout ppt "Dýchací soustava a její choroby"

Podobné prezentace


Reklamy Google