Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."— Transkript prezentace:

1 VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vrbová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Vnitřní orgány v lidském těle
Všechny orgány jsou pro život nepostradatelné. Znáš některé? Kde se nacházejí? Ukaž na svém těle. Víš, co jim může ublížit?

3 Mozek MOZEK – probíhá v něm myšlení LEBKA – kost chránící mozek

4 Plíce Plíce Pomocí plic se nadechujeme a vydechujeme.
Do těla se tak dostává kyslík, bez kterého nemůžeme žít. Plíce ÚKOL: Polož si dlaně z boku pod prsy na žebra a zkus se pod ně nadechovat. Cítíš, jak se ruce zvedají a klesají? Plíce se při každém nádechu roztahují.

5 Srdce Srdce je pumpa, která posílá krev do plic, aby tam nabrala kyslík. Pak tuto krev srdce pumpuje do celého těla. ÚKOL: Zkus si na hrudníku najít srdce – cítíš, jak tepe? Pak si nahmatej tepnu zvanou krkavice (na krku vedle ohryzku) – cítíš na ní tep srdce také? Zkus spočítat, kolikrát to za 1 minutu srdce stihne. A kolikrát po 30 dřepech?

6 Trávicí soustava Živiny z potravy dokáže zpracovat a ze střev je poslat do krve. ÚKOL: A co se stane s tím, co tělo nepotřebuje (nestráví)? Najdi místo, které člověka bolí, když říká, že má „slepáka“? (Správně zánět výběžku slepého střeva.) Zjisti, které střevo je delší – tenké nebo tlusté?

7 Vylučovací soustava Čistí naši krev
a ve formě moči vylučuje škodliviny z těla ven. Důležité je dostatečně pít a dávat pozor, aby ledviny neprochladly. ÚKOL: Jakou potravinu připomíná tvar ledvin?

8 Zdroje: Stanwhit607 . [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Patrick J. Lynch. . [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Lennert B. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Patrick J. Lynch. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ioan-Mihai Gale I. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google