Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka."— Transkript prezentace:

1 Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Optimální podmínky Organismy žijí v určitém prostředí a za určitých podmínek. Ty vytvářejí neživé složky prostředí (např. voda, ovzduší, teplota atd.) a živé složky prostředí (ostatní organismy). Každému organismu se nejlépe daří za optimálních (nejvhodnějších) podmínek, například za určité teploty, za určitého množství světla, vody apod. Jednotlivé druhy organismů mají specifické nároky na prostředí.

3 Zátěžová situace Organismy jsou schopny se přizpůsobovat (adaptovat) v určitém rozsahu i méně příznivým podmínkám prostředí (např. určitému rozmezí teploty, množství vody apod.). Větší změny v prostředí (např. příliš vysoká nebo naopak nízká teplota) působí na organismus jako zátěžová (stresová) situace. Organismus musí vydávat mnohem více energie, aby přežil.

4 Limitující faktory Každý organismus má hranice přizpůsobivosti. Určité faktory prostředí představují hranici pro existenci daného druhu. Jsou to faktory omezující (limitující) výskyt organismu v prostředí. Stačí jediný faktor (např. nedostatek vody), který je mimo hranice přizpůsobivosti organismu a organismus hyne.

5 Ekologická přizpůsobivost organismu
Rozmezí podmínek prostředí, kterým se může organismus přizpůsobit, udává ekologickou přizpůsobivost organismu. Některé druhy organismů mají širokou ekologickou přizpůsobivost (dobře se přizpůsobují změnám prostředí). Například potkan, šváb. Bývají rozšířeny po celém světě.

6 Potkan

7 Jiné organismy mají velmi úzkou ekologickou přizpůsobivost (špatně se přizpůsobují změnám prostředí). Například panda velká, koala. Jejich výskyt je omezen jen na určité oblasti s prostředím pro ně vhodným.

8 Panda velká

9 Test 1. Jak se říká podmínkám, za kterých se organismu nejlépe daří?
2. Kdy se organismus dostává do stresové situace? 3. Co může být limitujícím faktorem pro výskyt organismu v prostředí? 4. Co je to ekologická přizpůsobivost organismu? 5. Uveď dva příklady organismů z naší přírody, o kterých si myslíš, že mají širší ekologickou přizpůsobivost a naopak užší ekologickou přizpůsobivost.

10 Řešení testu 1. optimální podmínky
2. když se musí přizpůsobovat větším změnám v prostředí, které pro organismus nejsou optimální 3. každá podmínka, které se organismus nedokáže přizpůsobit (např. nedostatek vody) 4. rozmezí podmínek, kterým se organismus dokáže přizpůsobit určuje jeho ekologickou přizpůsobivost 5. širší ekologickou přizpůsobivost – potkan, šváb, karas, kapr, kachna divoká apod. užší ekologickou přizpůsobivost – pstruh, mihule, sokol, rak, rys apod.

11 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 5. Tocekas. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 5. J. Patrick Fischer. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka."

Podobné prezentace


Reklamy Google