Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_334 Ročník: 5. Sada: Prvouka Druh: Prezentace Autor: Mgr. Andrea Hamplová Název: První pomoc Anotace: Žáci se naučí jak reagovat a přivolat pomoc při mimořádných situacích, prakticky budou znát způsob pomoci v modelových situacích Datum vytvoření: Datum ověření:

2 První pomoc = poskytnout první pomoc je povinen každý občan
= soubor jednoduchých úkonů a opatření, která mohou postiženému člověku pomoci = poskytnout první pomoc je povinen každý občan České republiky starší 18 let, pokud tím neohrozí svoje zdraví či život.

3 Jak zavolat záchrannou službu ?
 je možno zavolat na tísňovém telefonním čísle  155 nebo za použití tísňového volání 112 Je nutné sdělit pokud možno co nejstručněji a nejpřesněji co nejvíce informací o místě nehody a rozsahu zranění. V případě nouzového volání je dobré uvést tyto informace:

4 Jak můžeš pomoci ty? zavolání odborné zdravotnické záchranné služby
péče o postiženého do příjezdu zdravotnické záchranné služby Úkolem první pomoci je zachránit život zraněnému, zabránit zhoršení jeho stavu a zajistit jeho bezpečí.

5 !!! Zapamatuj si postup při volání záchranky !!!
1.Kde se událost stala – Nejlépe přesnou adresu nehody (jméno, město, místo ulice, číslo popisné). V případě malé obce je nutné uvést okres či kraj. Venku je nutné popsat významné orientační body 2.Co se stalo – Jedná-li se o úraz, otravu, autonehodu atp., popište rozsah zranění, případně sdělte počet zraněných osob, zda se jedná o dítě či dospělého člověka, jsou-li zranění při vědomí a zda dýchají. 3.Kdo volá – Uveďte své jméno a telefonní číslo, ze kterého voláte. Již na základě těchto informací může dispečer vyslat posádku na místo zásahu. Umožňuje-li to stav postiženého, vydržte na telefonu a řiďte se pokyny dispečera. Můžete tak pomoci s navigací na místo zásahu.

6 OBECNÉ ZÁSADY POSKYTOVÁNÍ PRVNÍ POMOCI
1. Zajištění bezpečnosti Bezpečnost pro zachránce, bezpečnost pro postiženého i jejich okolí je vždy na prvním místě. nasazování ochranných rukavic Velmi důležité je zajištění bezpečného prostředí při poskytování první pomoci. Např.: výstražný trojúhelník označující autonehodu zkřížené lyže nad postiženým v případě úrazu na sjezdovce odpojení elektrického proudu v případě, že je příčinou úrazu

7 Do příjezdu posádky ZZS postiženého neopouštíme!
2. Vyšetření postiženého mechanismus úrazu – tzn., jak k úrazu došlo, a vyvozujeme z něj, k jakému poranění mohlo dojít co vidíme – krvácení, poloha poraněného aj. informace okolí – např. velmi důležitou informací může být to, že před naším příchodem byl postižený krátkodobě v bezvědomí informace od samotného postiženého– léčí se s něčím, bolí jej něco, pamatuje si, jak k úrazu došlo Je-li přítomno masivní krvácení, jeho zastavení má absolutní přednost před ostatními úkony! Dalším krokem je zjištění přítomnosti základních životních funkcí – vědomí, dýchání a krevního oběhu–  poskytnutí první pomoci. Jsou-li základní životní funkce zachovány, následuje dovyšetření a podle stavu postiženého poskytnutí první pomoci a volání ZZS Do příjezdu posádky ZZS postiženého neopouštíme! 3. Volání na tísňové linky 155

8 4. Do příjezdu záchranné služby
Do příjezdu posádky ZZS postiženého neopouštíme a provádíme: Neustálou kontrolu základních životních funkcí zajistíme tepelný komfort ( dekou, bundou…) nepodáváme tekutiny netišíme bolest léky, ale postiženého uklidňujeme snažíme se zajistit ticho (uklidnění zraněného, komunikace s ním) !!! Teď si zkusme společně zopakovat postup při poskytování první pomoci !!!

9 Textový materiál dostupný na:
Cit Obrázkový materiál dostupný na:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google