Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení

2 POPIS • • • • • • č.3 - tento snímek slouží jako úvod k první pomoci
č.4 - na tomto snímku jsou popsány příznaky a projevy vnitřního krvácení, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku je popsána protišoková poloha i s doprovodem obrázků, úkolem žáků je si protišokovou polohu vyzkoušet na spolužákovi č. 6, 7 - na tomto snímku jsou popsány příznaky a projevy vnějšího krvácení, vhodné pro výklad učitele č.8 - na tomto snímku je ukázka tlakového obvazu a popis, jak obvázat ránu tlakovým obvazem, úkolem žáků je vyzkoušet si zavázat tlakový obvaz na ruce svého spolužáka č.9 - na tomto snímku jsem vypsána tvrzení a úkolem žáků je vybrat správná tvrzení a podtrhnout je barevně

3 155 PRVNÍ POMOC Pokud se dostanete do situace, kdy budete dávat první pomoc člověku, který hodně krvácí, měli byste hlavně zachovat chladnou hlavu a rychle přivolat záchranku. Než přijede pomoc, můžete ale hodně udělat pro záchranu člověka.

4 VNITŘNÍ KRVÁCENÍ Člověk krvácí většinou do dutiny břišní a z venku není na pacientovi vidět žádné poranění. Pacient může takto i vykrvácet. U vnitřního krvácení je jedinou pomocí protišoková poloha, v nemocnici je poté krvácení zastaveno na operačním sále.

5 PROTIŠOKOVÁ POLOHA - VYZKOUŠEJME SI NA SPOLUŽÁKOVI
Pacienta položte na zem a zvedněte mu nohy do výšky cm, nohy mu podložte např. židlí nebo mu je držte. Pokud máte podezření na poranění břicha, nohy zvedněte pokrčené. Postiženého přikryjte a nepodávejte mu ústy žádné tekutiny a žádné prášky na zmírnění bolesti Volejte 155.

6 VNĚJŠÍ KRVÁCENÍ Zevní krvácení: nezáleží na tom, zda je krvácení tepenné nebo žilné – v každém případě je nutné krvácení zastavit. Na krvácející ránu přiložte tlakový obvaz. Jestliže krev po obvázání prosakuje, přidejte další vrstvu. Je-li zdroj krvácení na končetině, zvedněte ji, aby rána byla nad úrovní srdce, snížíte tím průtok krve v ráně a tím i krvácení. Většina krvácení se zvládne použitím tlakových obvazů.

7 VNĚJŠÍ KRVÁCENÍ Škrtidlo se používá pouze ve výjimečných případech, kdy ani po přiložení 3 vrstev tlakového obvazu krvácení neustává. Lze použít pouze na končetině, končetina pak musí být bledá, bez hmatného tepu za místem přiložení škrtidla. Zaznamenejte čas přiložení škrtidla, protože končetina může být zaškrcená nejdéle hodinu; škrtidlo nepovolujte a znovu nepřikládejte.

8 TLAKOVÝ OBVAZ - každý žák si vyzkouší uvázat tlakový obvaz na svém spolužákovi při krvácení na ruce, viz obrázek

9 URČI, CO JE SPRÁVNĚ vlásečnicové krvácení se u zdravého člověka brzy uzdraví vlásečnicové krvácení se i u zdravého člověka těžko zastavuje při poranění žíly vystřikuje krev z rány při poranění tepny krev volně z rány vytéká při poranění žíly krev volně z rány vytéká při poranění tepny krev z rány vystřikuje

10 ZDROJE 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6.
DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení"

Podobné prezentace


Reklamy Google