Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PRIMA_PECE_13 Polohování klienta Téma sady: Přímá péče a osobní asistence Obor, ročník: Sociální činnost, 3. ročník Datum vytvoření: červenec 2013 Anotace: Polohování klienta, polohy, správné držení těla Metodický obsah: Výklad nového učiva, opakování učiva

2 Polohování klienta Polohování klienta
Správným uložením nemocného zabráníme vzniku deformit, svalových kontraktur, omezenému pohybu v kloubech i vzniku dekubitů. Poloha se mění podle vývoje choroby i podle potřeb nemocného, musí odpovídat vždy správnému stoji nebo sedu.

3 Polohování klienta Polohování klienta
Nesprávné uložení na lůžku a nevhodné podkládání polštáři způsobuje: Zkrácení svalů v kyčelních a kolenních kloubech. Ohnutí zad - nesprávně polohovaný člověk se pak nemůže ani postavit ani chodit.

4 Vhodná poloha Taková, která: zmírňuje bolest i neklid nemocného
Polohování klienta Vhodná poloha Taková, která: zmírňuje bolest i neklid nemocného zabraňuje vzniku proleženin usnadňuje dýchání přispívá ke klidnému spánku.

5 Polohování klienta Polohování klienta Při polohování vycházíme ze SDT.
Během polohování se provádí: cvičení masáže hygienická péče. Polohuje se celých 24 hodin. V jedné poloze setrvává nemocný ve dne 2 hodiny v noci 3 hodiny.

6 Polohování klienta Fowlerova poloha Je vhodná pro:
klienty s chorobami srdce a oběhového systému klienty s chorobami dýchacích cest klienty po operacích štítné žlázy klienty po operacích mozku klienty po operacích dutiny břišní.

7 Polohování klienta Trendelenburgova poloha Je vhodná:
po gynekologických operacích v malé pánvi. po velké ztrátě krve, lepší prokrvení mozku.

8 Polohování klienta Ortopnoická poloha Je vhodná:
při selhávání srdeční činnosti. u nemocných s plicními chorobami. u klientů s astmatem.

9 Polohování klienta Správné držení těla Správný stoj: trup je vzpřímen
hlava je rovně, lehce protažena (nezaklání ani nepředklání), brada je mírně přitažena u krku horní končetiny podle těla, ramena jsou tažena do široka dolní končetiny jsou natažené nohy s bércem svírají pravý úhel. Obr. č. 1 – SDT stoj

10 Polohování klienta Správné držení těla Správný sed: trup je vzpřímen
hlava je lehce vytažena HK se opírají o podpěrky křesla ramena nejsou skleslá ani vytažená k uším kolena a hlezenné klouby v pravém úhlu plosky nohou celou plochou na podložce. Obr. č. 2 – SDT - sed

11 Polohování klienta Opakování nového učiva
Čemu zabráníme správnou polohou klienta? - vzniku deformit, svalových kontraktur, dekubitů. Pro koho je vhodná Fowlerova poloha? - po klienty s nemocemi srdce, plic, po operacích štítné žlázy, mozku, dutiny břišní. Za jak dlouhou dobu se mění polohy? - ve dne 2 hodiny v noci 3 hodiny.

12 Polohování klienta Opakování nového učiva
Přiřaďte k obrázkům správné názvy. Fowlerova poloha Ortopnoická poloha Trendelenburgova poloha

13 Polohování klienta Opakování nového učiva Řešení. Fowlerova poloha
Ortopnoická poloha Trendelenburgova poloha

14 Polohování klienta Opakování nového učiva Práce ve dvojicích.
Předveďte správné držení těla nejprve vsedě, po té vstoje. Váš soused vás bude kontrolovat a radit, co máte udělat pro dosažení správného výsledku. Až bude váš soused s pozicemi spokojen, vyměňte se.

15 Použitá literatura a zdroje
ROZSYPALOVÁ, M., HALADOVÁ, E., ŠAFRÁNKOVÁ, A. Ošetřovatelství II. Praha: Imformatorium ISBN HŮSKOVÁ, J., KAŠNÁ, P. Ošetřovatelství – ošetřovatelské postupy pro zdravotnické asistenty, pracovní sešit II/3.díl. Praha: Grada Publishink, a.s ISBN

16 Použitá literatura a zdroje
Obrazové zdroje: 1. – 2. ROZSYPALOVÁ, M., HALADOVÁ, E., ŠAFRÁNKOVÁ, A. Ošetřovatelství II., Praha: Imformatorium s.149 ISBN

17 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název díla: Polohování klienta Datum vzniku: červenec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému právu, prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google