Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,"— Transkript prezentace:

1 Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková, aby během transportu nedošlo ke zhoršení stavu nebo úmrtí postiženého. Polohování Andrea Ječmenová 2012

2 Manipulace s postiženým
Vyprošťování – postiženého vyprošťujeme pouze tehdy je-li to v našich možnostech a nezhoršíme mu tím zdravotní stav, jinak zavoláme na pomoc odborníky, kteří mají náležitou techniku a jsou na tyto akce školeni Přenášení a odnesení – malé dítě přeneseme v náručí, na zádech nebo přes rameno, dospělého jen ve spolupráci více osob, odsun na nosítkách – důležité je správné naložení postiženého, jeho správné upevnění, podložení některých postižených částí těla

3 Základní polohy Stabilizovaná poloha :
Tato poloha zajišťuje zachování průchodnosti dýchacích cest, protože hlava v mírném záklonu nedovolí zapadnutí jazyka. Používá se při bezvědomí se zachováním životně důležitých funkcí. Je to poloha na boku s pokrčenou spodní dolní končetinou. Hlava je v záklonu podložená horní končetinou. Spodní horní končetina leží za tělem.

4

5 Polohy v leže na zádech Podložením některé části těla, umožníme úlevovou polohu postiženému. Při poranění páteře necháme postiženého bez jakéhokoliv podložení a na tvrdé podložce. Podložení hlavy se používá při poranění mozku a zlomeninách horních končetin. Podložení nohou se používá při šoku, velkých krevních ztrátách a zlomeninách dolních končetin.

6   Polohy na břiše Používá se při poranění páteře, kdy nelze postiženého obracet, při popáleninách a úrazech zad

7 Poloha s oporou zad a hlavy
Pouze u postižených při vědomí, při poranění obličeje, hrudníku, horních a dolních končetin

8 Poloha na boku se skrčenými dolními končetinami a mírně podloženou hlavou
Úlevová poloha při náhlých příhodách břišních, postižený si ji obvykle sám zvolí jako nejlépe snesitelnou.

9 Kontrolní otázky Vyjmenujte druhy poloh
Popište stabilizovanou polohu a kdy ji použijete Popište autotransfuzní polohu a kdy ji použijete Jakou polohu zvolíte při zavřeném poranění břicha?

10 Použité zdroje Mgr. Monika Beránková, Anna Fleková,
Mgr. Blanka Holzhauserová, První pomoc pro střední zdravotnické školy : Praha Informatorium spol. s.r.o. 2002,ISBN NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,"

Podobné prezentace


Reklamy Google