Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Složeny z jedné monosacharidové jednotky; Monosacharidy a disacharidy se nazývají také cukry; Jsou složkou téměř všech potravin; Do mnoha potravinářských výrobků se sacharidy přidávají pro zlepšení organoleptických vlastností výrobku; Vznikají v rostlinách při fotosyntéze.
Fotosyntéza je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb; Z jednoduchých anorganických látek, tj. oxidu uhličitého a vody za využití světelného (slunečního záření) vznikají látky energeticky bohaté – cukry.
Fotosyntéza
Zástupci monosacharidů Glukóza (hroznový cukr) Vyskytuje se společně s fruktózou v ovoci, v nektaru květů některých rostlin, v oddencích, lodyhách a kořenech a v krvi; Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě; Roztok glukózy otáčí rovinu polarizovaného světla doprava (je tedy pravotočivá); Při teplotách vyšších než 146 °C karamelizuje.
Má poloviční sladivost než sacharóza; Je lihově zkvasitelná; Je součástí nitrožilní výživy; Průmyslově se vyrábí ze škrobu.
Fruktóza Vyskytuje se v medu, ovoci – jahodách, ostružinách, borůvkách, zelenině – melounech, cibuli, kukuřici a dalších potravinách; Je 1/5x sladší než glukóza; Průmyslově se získává z cukrové třtiny, cukrové řepy, kukuřice.
Používá se v potravinářském průmyslu jako další alternativa cukru (sacharózy), nebo jako další možnost k umělým sladidlům jako je např. aspartam; Nadměrný dlouhodobý příjem fruktózy, která je mimo jiné v průmyslově upravovaných potravinách, je škodlivý.
Metabolismus sacharidů Glukóza je nezbytná pro fungování lidského těla; Je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny tělesné tkáně; Pro některé lidské buňky (zejména mozku a červené krvinky) je glukóza jediným zdrojem energie; Glukóza se do krve (krevní plazmy) dostává ze zažívacího traktu nebo z jater ze vstřebané fruktózy a galaktózy.
Přeměny sacharidů v těle probíhají tak, aby v každém okamžiku bylo glukózy dostatek; Glukóza je v krevní plazmě, odkud vstupuje do mezibuněčného prostoru a do buněk; V játrech se vytváří rezerva glukózy v podobě glykogenu; Štěpením jaterního glykogenu dochází průběžně k vyrovnání hladiny glukózy v plazmě.
Glykogen se tvoří i ve svalech (energetický zdroj pro svalovou práci); Oxidací glykogenu ve svalech vzniká kyselina mléčná; Kyselina mléčná přechází ze svalů do krve a játra z ní vytvářejí glykogen; Nadbytečná glukóza se v tukové tkáni, ale i v játrech může měnit v tuk; Při cukrovce (diabetes melitus) se glukóza vylučuje močí.
Zdroje KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 72–74. Obrazový materiál: Pajast. [cit. 2013-08-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simple_photosynthesis_overview_cs.png> Krzysztof P. Jasiutowicz. [cit. 2013-08-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lisc_lipy.jpg> charles. [cit. 2013-08-01]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Celestia_sun.jpg>