Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Na život každého organismu působí dva typy podmínek: a) abiotické (neživé) b) biotické (živé) ad. a) Světlo, ovzduší, voda, minerální látky, reliéf krajiny, fyzikální faktory (magnetické pole, hluk, vibrace atd.), chemické reakce v prostředí. ad. b) Jedinci stejného druhu (v rámci populace), jedinci jiných druhů (v rámci společenstva). Vztahy k ostatním druhům mohou mít různý charakter. Například mohou požírat jiné druhy organismů nebo mohou být jejich potravou.

3 Konkrétně pro zajíce evropského

4 Abiotické podmínky: Sluneční záření – zdroj světla a tepla Ovzduší – potřebné k dýchání, vítr Voda – obsažená v potravě, povodně Minerální látky – součástí potravy Reliéf krajiny – úkryty Ostatní – chemické látky, hluk, radioaktivita atd.

5 Biotické podmínky: Ostatní příslušníci populace – možnost rozmnožování Zajíc je býložravec – rostliny jsou pro něj potravou Živočichové, pro které se zajíc může stát kořistí – liška, káně, člověk Živočichové pro které se může stát hostitelem – blecha, klíště, prvoci Ostatní organismy – tráva, keře, stromy (možnosti úniku), člověk přetvářející krajinu, používající chemikálie v zemědělství, doprava (sražení autem)

6 Test Vysvětli, co jsou abiotické podmínky života.
Jak tyto podmínky ovlivňují život organismu? Vysvětli, co jsou biotické podmínky života.

7 Řešení testu jsou to podmínky neživé, patří sem například světlo, ovzduší, voda, minerální látky, reliéf krajiny, hluk, chemické látky, radioaktivita ovlivňují například vidění, dýchání, příjem vody a minerálních látek, možnosti úkrytu, zdraví organismu jsou to ostatní organismy (jedinci stejného druhu, jedinci jiných druhů) ovlivňují například rozmnožování, čím se organismus živí, čí je kořistí, důležitý je vliv člověka na organismy

8 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 3. MOdmate. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google