Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI"— Transkript prezentace:

1 TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 TRÁVENÍ Proces rozkladu potravy na jednodušší látky, které se dál vstřebávají Jedná se o mechanické a chemické zpracování potravy Vstřebávání je proces přesunu rozložených živin stěnou trávící trubice do krve a mízy Následně dochází k vylučování (odstraňování nestrávených a nevyužitelných zbytků potravy; zplodin metabolismu)

3 STAVBA ČÁSTÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY
Trávicí soustava je trubice, do níž ústí malé i velké žlázy Stěna trávicí trubice je tvořena 4 vrstvami (vnitřní vrstva – sliznice, podslizniční vazivo, svalová vrstva, zevní vazivový obal)

4 TRÁVICÍ SOUSTAVA Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo
Tlusté střevo Konečník Slinné žlázy, slinivka břišní, játra

5

6 DOPLŇ, CO VÍŠ? Slinné žlázy Jícen Žaludek Játra Žlučník
Slinivka břišní Tenké střevo Tlusté střevo Apendix Konečník b) d) c) e) f) g) h) i) j)

7 Jaká je hlavní funkce trávicí soustavy?
Přijímání potravy, její chemické a mechanické zpracování a následné rozložení na jednodušší látky. Co je trávení? Jde o chemické štěpení látek, které jsou obsaženy v potravě, na látky jednodušší. Co nepatří do trávicího ústrojí? Dutina ústní, hrtan, jícen, žaludek, ledviny, tenké střevo, tlusté střevo. Hrtan, ledviny. Kde se tráví bílkoviny, tuky a sacharidy? Žaludek tráví bílkoviny, tenké střevo tuky, ústní dutina a tenké střevo sacharidy.

8 ZDROJE [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ram_cs.svg> dan izzo. The Digestive System animation. In:YouTube [online] [cit ]. Dostupné na < Ioan-Mihai Gale I. [cit ].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < stiv.svg> KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str


Stáhnout ppt "TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI"

Podobné prezentace


Reklamy Google