Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Trávicí soustava Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ ZDV.P1.705 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Zdravověda Ročník: první – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Trávicí soustava člověka. Stavba trávicí soustavy. Popis trávení. Obrázky jednotlivých částí trávicí soustavy.

3 Metodické pokyny Výuka v podobě prezentace. Na obrázcích ukázat jednotlivé části trávicí soustavy. Na USB přenést prezentaci nevidomým do jejich čtecích zařízení opatřených ozvučením. Doprovodné pomůcky – svalovec, zuby, obrázky trávicí soustavy zvýrazněné konturovací pastou. Pracovní listy.

4 Stavba trávicí soustavy
Trávicí soustava Stavba trávicí soustavy

5 Trávicí soustava Hlavním úkolem trávicí soustavy je přijímání potravy, kterou zpracovává mechanicky a chemicky na jednoduché látky a spolu s vodou je převání do krve. Trávicí soustava, společně se soustavou oběhovou, dýchací a vylučovací, zajišťuje látkovou přeměnu.

6 Stavba trávicí soustavy
Dutina ústní Jazyk svalnatý orgán. Na jeho povrchu jsou rozloženy chuťové pohárky. Rozlišujeme 4 základní chutě ( slaná, sladká,hořká,kyselá) mechanicky zpracovává potravu. Pohyb jazyka tvoří hlásky (vyzkoušejte si některé pohyby jazyka a tvořte hlásky). Slinné žlázy podjazykové, příušní a podčelistní. Sliny potravu zvlhčují a chemicky štěpí. Denně asi 1,5 litru slin. Zuby jsou v dolní a horní čelisti. Jejich souhrn se nazývá chrup. V dětství máme chrup mléčný, 20 zubů od 6 měsíce do 6 let, pak se prořezává chrup trvalý – do 14 let a má 32 zubů.

7 Hltan, jícen, žaludek Hltan je trubice ve které se kříží dýchací cesty a trávicí cesty. Hltanová záklopka brání vniknutí potravy do dýchacích cest. Hltan přechází v jícen. Jícen je trubice asi 25 cm dlouhá. Přechází do žaludku. Žaludek je vakovitý orgán, který je na obou koncích opatřen svěrači. Stěny má z hladného svalstva. Vnitřní stěny kryje sliznice, která vytváří žaludeční šťávu, která je kyselá, bezbarvá, obsahuje kyselinu chlorovodíkovou a enzym pepsin. Žaludeční šťávy ničí choroboplodné zárodky.

8 Tenké střevo, tlusté střevo
Tenké střevo je nejdůležitější orgán trávicí soustavy. Měří asi 3-5 metrů. Začíná dvanáctníkem, v jehož kličce leží slinivka břišní. Jeho povrch je zvětšen množstvím klků, ve kterých dochází k samotnému předávání živin do krve. Tlusté střevo je dlouhé asi 1,5 metru. Je zakončeno řitním otvorem. Do tlustého střeva přicházejí nestrávené zbytky potravy z tenkého střeva. Začíná slepým střevem, které má červovitý výběžek. V tlustém střevě se obsah zahušťuje. Jsou zde kvasné a hnilobné bakterie.

9 Játra a slinivka břišní
Játra jsou nezbytná pro život. Váží asi 1,5 kg, jsou bohatě prokrvena. V jaterních buňkách se tvoří žluč, ta se hromadí ve žlučníku. Játra jsou chemická laboratoř organizmu. Chemickými procesy v játrech vzniká množství tepla. V játrech se zneškodňují škodliviny – jedovaté látky, které vznikají při látkové přeměně. Slinivka břišní je důležitá žláza s vnitřním vyměšováním. Vzniká v ní šťáva potřebná pro štěpení bílkovin, cukrů a tuků. Tvoří hormon inzulin – ten upravuje hospodaření s cukry.

10 Trávicí soustava Obrázek č. 1

11 Popis samotného trávení:
Trávení je proces, při kterém se látky složité rozkládají na látky jednoduché. 1/ Trávení začíná v dutině ústní – mechanickým zpracováním, mísí se slinami. Dochází k první chemické reakci - štěpí se škroby. 2/ Potrava prochází hltanem a jícnem odkud se střídavými stahy dostává do žaludku. Zde je promísena se žaludeční šťávou. Štěpí se na jednodušší látky.

12 2/ štěpí se na jednodušší látky.
Postupuje do dvanáctníku, sem ústí vývody slinivky břišní a žluč z jater. Dále postupuje do tenkého střeva a zde se látky vzniklé štěpením dostávají v klcích do krve. Dále postupuje do tlustého střeva, zde se zbytky potravy mísí s hlenem, zahušťují se. Kvašením a hnitím se mění ve stolici, která odchází konečníkem z těla.

13 Ze žaludku postupuje do dvanáctníku, sem ústí vývody slinivky břišní a žluč z jater a v tenkém střevě je trávenina smíchána se šťávami. Trávenina je posunována pravidelnými stahy střevního svalstva a látky vzniklé štěpením se dostávají v klcích do krve. Dále trávenina postupuje do tlustého střeva, zde se zbytky potravy mísí s hlenem, zahušťují se. Kvašením a hnitím se mění ve stolici, která odchází konečníkem z těla.

14 Vnitřní orgány Obrázek č. 2

15 Vyber správnou odpověď
Jaká funkce NENÍ funkcí žaludku? Trávení tuků. Zásobník pro přijatou potravu. Vylučování žaludeční šťávy s enzymy. Kolik zubů má chrup dospělého člověka? 20 28 32

16 Vyber správnou odpověď
c) A kolik chrup dítěte? 20 28 32 Kam putují vstřebané živiny? Do mozku. Do krevního a mízního systému. Zpátky do žaludku.

17 Zdroje Obrázek č. 1 Trávicí soustava. Otázky z medicíny [online] [cit ]. Obrázek ve formátu GIF. Dostupné z: Obrázek č. 2 Cvičení Tao dechu. Marta 13 [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google