Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharóza – výroba cukru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharóza – výroba cukru"— Transkript prezentace:

1 Sacharóza – výroba cukru
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Výroba řepného cukru Surovinou je cukrová řepa;
Množství cukru v bulvách je max. 16–20 %; Řepa se zpracovává v cukrovarech; Sklizeň probíhá na podzim.

3 Praní: řepné bulvy putují do pračky, kde se uvolňují nečistoty, stonky, listy a kořínky;
Řezání: čisté bulvy se v řezačkách řežou na drobné proužky, tzv. řízky; Extrakce a difuze vodou: řízky se vylouhují vodou, v ní se rozpouští sacharóza a získává se cukerný roztok.

4 Vysvětlení pojmů: Extrakce: je vylouhování otevřené buňky řepy (otevřená – tj. rozříznutá) a její obsah se volně rozpouští ve vodě; Difuze: se provádí při zvýšené teplotě, kdy se do roztoku dostává sacharóza z uzavřených buněk; Vyslazené řízky jsou hodnotným krmivem hospodářských zvířat.

5 Surová šťáva obsahuje kromě sacharózy také řadu rozpuštěných látek, které se nazývají necukry. Tyto látky je důležité před krystalizací šťávy odstranit. Čištění (epurace) šťávy: do surové šťávy je přidáno vápenné mléko, tj. vodná suspenze Ca(OH)2.

6 Dochází k vysrážení některých makromolekulárních látek, jako jsou bílkoviny;
Neutralizují se organické kyseliny, které se sráží v podobě nerozpustných vápenatých solí; Zabraňuje se tak rozkladu sacharózy na glukózu a fruktózu zvýšením hodnoty pH.

7 Saturace – přebytek hydroxidu vápenatého se odstraňuje oxidem uhličitým;
Dochází ke vzniku krystalického uhličitanu vápenatého; Vzniká také objemná sraženina, která adsorbuje další necukerné látky.

8 Filtrace – filtrací se odstraňuje uhličitan vápenatý (CaCO3);
Filtrát se nazývá lehká šťáva; Síření – lehká šťáva je zabarvena zbytkovými příměsemi; Toto zabarvení se odstraňuje přídavkem oxidu siřičitého.

9 Odpaření vody z lehké šťávy
Lehká šťáva obsahuje asi 15 % sacharózy; Odpařením vody se tato koncentrace zvýší na 60–65 %; Při odpařování vody se sacharóza částečně rozkládá, pH se snižuje, tvoří se barevné látky; Vzniká těžká šťáva; Těžká šťáva obsahuje 61–67 % sacharózy, 68–72 % sušiny.

10 Krystalizace: Opakovanou krystalizací se získá asi 85–90 % sacharózy; Zbytek zůstává v melase; Melasa je zbytek po vycukernění; Surový cukr je světle žlutý až tmavě hnědý, neboť obsahuje určité množství melasy; Používá se jako surový (hnědý) cukr nebo se čistí afinací (odstředěním, promytím vodou, vodní párou).

11 Nebo se čistí rafinací – tj
Nebo se čistí rafinací – tj. rozpouštěním ve vodě a další krystalizací, kdy vznikne rafinovaný cukr.

12 Zdroje Prof. Ing. VELÍŠEK, Jan, DrSc. CHEMIE POTRAVIN vyd. Tábor: nakl. OSSIS, s. ISBN str. 187–188. Obrazový materiál: Gilles San Martin. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < خالقیان. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

13 Romain Behar. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Sacharóza – výroba cukru"

Podobné prezentace


Reklamy Google