Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY"— Transkript prezentace:

1 VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Metabolismus sacharidů
Glukóza – výchozí látka pro metabolismus sacharidů (v játrech se z ní stává glykogen) Glykémie – hladina cukru v krvi Zdroje glukózy – trávící ústrojí, játra (vzniká zde štěpením glykogenu + fruktózy + galaktózy)

3 Hladovění = glukóza vzniká z nesacharidových zdrojů (aminokyselin)
Je využívána v energetickém metabolismu (oxidací na CO2 a vodu) V tukových tkáních je přeměněna na tuk Její množství v krvi řídí hormonální mechanismus inzulinem, adrenalinem a glukagonem

4 Proces metabolismu sacharidů
Střevo Krev Tkáně Játra Zásobní tuková tkáň Tuky Sacharidy Glukóza CO2+H2O+energie Glykogen

5 Metabolismus lipidů Tuky se objevují v lymfě (ve formě kapének)
Z lymfy – do oběhu, do tukové tkáně v kůži a kolem některých orgánů v dutině břišní Část se jich ukládá v játrech

6 Když je potřeba, tuky se v tukové tkáni a játrech štěpí na glycerol a mastné kyseliny (ty se dostávají do oběhu a oxidují v tkáních) Tuky jsou nejvýznamnější zásobárnou energie

7 Proces metabolismu lipidů
Střevo Krev Tkáně Játra Zásobní tuková tkáň Tuky Emulgace CO2+H2O+energie Glycerol + Mastné kys. Glukóza Glycerol+mastné kys.

8 Metabolismus proteinů
Základní stavební jednotka bílkovin aminokyselina Známe jich 21 druhů Většina aminokyselin vstupuje do jaterních buněk

9 Dochází k deaminaci (vzniklé organické kyseliny se zapojují do energetického metabolismu)
Deaminací vzniká amoniak, ten je v játrech měněn na močovinu (následně difunduje do krve a je odsud odstraněna ledvinami) Zbytek aminokyselin (nevstřebaných v tkáních) vstupuje do tkání, hlavně svalové – nárůst svalové hmoty (aminokyseliny zde vytváří bílkoviny)

10 Proces metabolismu proteinů
Střevo Krev Tkáně Játra Bílkoviny tkání Plazmatické bílkoviny, močovina, glykogen Bílkoviny CO2+H2O+energie Aminokyseliny Ledviny Moč

11 ??? Močovina vzniká při metabolismu: Lipidů Bílkovin Enzymů
Kde se přeměňuje glukóza na glykogen? V tenkém střevě V játrech Ve slinivce břišní Mohou tuky vznikat přeměnou sacharidů? Ano Ne Co je to glykémie? Hladina cukru v krvi Cukrovka Inzulin ??? Jaká je základní stavební jednotka bílkovin? Pepsin Aminokyselina Glukóza Které živiny obsahují vázaný glycerol? Lipidy Bílkoviny Sacharidy Kolik druhů aminokyselin známe? 20 21 22

12 Zdroje KUNDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str.72–79. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < خالقیان. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Woothauporki. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < sui_Hill_Road_Treasure_Lake_Restaurant_food_baby_pig _meat_fat_Aug-2012.JPG>

13 Zdroje MORAVCOVÁ, K. Blog.cz: BIOLOGIE – člověk 6. část – trávicí soustava + kožní + vylučovací [online]. 30. prosince :18. [cit ]. Dostupný z WWW: < travici-soustava-kozni-vylucovaci>


Stáhnout ppt "VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY"

Podobné prezentace


Reklamy Google