Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_17 Cukry, Fehlingova zkouška Téma sady: Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Technologie výroby cukru, Důkaz jednoduchého redukujícího cukru – Fehlingova zkouška Metodický obsah: Výklad nového učiva, žákovský experiment
Sestavte popořádku fáze zjednodušené technologie zpracování řepy na cukr Obr č. 1: Rostlina cukrové řepy zahuštění šťávy sirobem praní cukrové řepy v hřeblových pračkách krystalizace sirobu (vznik krystalků cukru) krájení řepy na řízky v řezačkách chlazení, odstřeďování cukru louhování řízků, čištění řepné šťávy skladování cukru
Fáze zjednodušené technologie zpracování řepy na cukr 2. praní cukrové řepy v hřeblových pračkách 4. krájení řepy na řízky v řezačkách 6. louhování řízků, čištění řepné šťávy 1. zahuštění šťávy sirobem 3. krystalizace sirobu (vznik krystalků cukru) 5. chlazení, odstřeďování cukru 7. skladování cukru Obr. č. 2: Kořen cukrové řepy
Cukrovarnictví v ČR Pěstování cukrovky a průmyslová výroba cukru má v České republice tradici více než 180 let. Obr. č. 3: Sběr cukrové řepy z polí
Vyhledejte názvy míst ČR, kde se vyskytuje cukrovar Dobrovice České Meziříčí Hrušovany nad Jevišovkou Opava Litovel Prosenice Vrbátky u Prostějova
Fehlingova zkouška Princip: - dokazuje přítomnost redukujících látek (jednoduchý cukr) je založena na nespecifické redukci chelátového komplexu Cu⁺ citrátem nebo vínanem na Cu₂O Chemikálie: Fehlingův roztok I (roztok síranu měďnatého) Fehlingův roztok II (roztok NaOH a vínan sodno‐draselný) zkoumaný vzorky (převést do kapalného skupenství)
Žákovský experiment – Fehlingova zkouška Úkol: Proveďte Fehlingovu zkoušku u zkoumaných vzorků. Postup: Odměřte 2 ml vzorku. Přidejte 1ml Fehlingu I a 1 ml Fehlingu II. 3. Zahřívejte opatrně nad kahanem. Přítomnost jednoduchého cukru určuje typická cihlově oranžová barva roztoku.
Žákovský experiment – Fehlingova zkouška Obr. č. 4: Vzorek a Fehling I Obr. č. 5: Vzorek a Fehling I a Fehling II
Žákovský experiment – Fehlingova zkouška Obr. č. 6: Zahřívání směsi Obr. č. 7: Vznik cihlově oranžové barvy směsi
Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN 80-86237-05-2 2. Beneš, P., Pumr, V., Banýr, J.: Základy chemie 2, FORTUNA, Praha, 1997, ISBN 80-7168-312-4 3. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 2.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2004, ISBN 80-7182-141-1 4. Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN 80-85937-08-5
Zdroje, autorská práva a citace Obr. č.1: Rostlina cukrové řepy. Zdroj obrázku: HAGELOCHER. wiki [online].[cit. 25.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg Obr. č. 2: Kořen cukrové řepy. Zdroj obrázku: PEGGY GREP. wiki [online]. [cit. 25.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SugarBeet.jpg Obr. č. 3: Kořen cukrové řepy. Zdroj obrázku: PEGGY GREP. Wiki [online]. [cit. 25.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SugarBeet.jpg Obr. č. 4: Vzorek a Fehling I. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Obr. č. 5: Vzorek a Fehling I. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Obr. č. 6: Zahřívání směsi. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Obr. č. 7: Vznik cihlově oranžové bravy směsi. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název díla: Cukry, Fehlingova zkouška Datum vzniku: duben 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.