Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Advertisements

Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aminy, vznik, vlastnosti
alkalických zemin - cvičení
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Simonová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_066.MAT.01 Největší společný dělitel, nejmenší společný.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_19.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:VY_32_INOVACE_1_KOMPLEXNI_CISLA_01.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Hospodářské výpočty 4 – Směšovací počet
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba cukru.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hospodářské výpočty 4 – Směšovací a rozdělovací počet
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Rozklad na prvočinitele
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_17 Cukry, Fehlingova zkouška Téma sady: Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Technologie výroby cukru, Důkaz jednoduchého redukujícího cukru – Fehlingova zkouška Metodický obsah: Výklad nového učiva, žákovský experiment

Sestavte popořádku fáze zjednodušené technologie zpracování řepy na cukr Obr č. 1: Rostlina cukrové řepy zahuštění šťávy sirobem praní cukrové řepy v hřeblových pračkách krystalizace sirobu (vznik krystalků cukru) krájení řepy na řízky v řezačkách chlazení, odstřeďování cukru louhování řízků, čištění řepné šťávy skladování cukru

Fáze zjednodušené technologie zpracování řepy na cukr 2. praní cukrové řepy v hřeblových pračkách 4. krájení řepy na řízky v řezačkách 6. louhování řízků, čištění řepné šťávy 1. zahuštění šťávy sirobem 3. krystalizace sirobu (vznik krystalků cukru) 5. chlazení, odstřeďování cukru 7. skladování cukru Obr. č. 2: Kořen cukrové řepy

Cukrovarnictví v ČR Pěstování cukrovky a průmyslová výroba cukru má v České republice tradici více než 180 let. Obr. č. 3: Sběr cukrové řepy z polí

Vyhledejte názvy míst ČR, kde se vyskytuje cukrovar Dobrovice České Meziříčí Hrušovany nad Jevišovkou Opava Litovel Prosenice Vrbátky u Prostějova

Fehlingova zkouška Princip: - dokazuje přítomnost redukujících látek (jednoduchý cukr) je založena na nespecifické redukci chelátového komplexu Cu⁺ citrátem nebo vínanem na Cu₂O Chemikálie: Fehlingův roztok I (roztok síranu měďnatého) Fehlingův roztok II (roztok NaOH a vínan sodno‐draselný) zkoumaný vzorky (převést do kapalného skupenství)

Žákovský experiment – Fehlingova zkouška Úkol: Proveďte Fehlingovu zkoušku u zkoumaných vzorků. Postup: Odměřte 2 ml vzorku. Přidejte 1ml Fehlingu I a 1 ml Fehlingu II. 3. Zahřívejte opatrně nad kahanem. Přítomnost jednoduchého cukru určuje typická cihlově oranžová barva roztoku.

Žákovský experiment – Fehlingova zkouška Obr. č. 4: Vzorek a Fehling I Obr. č. 5: Vzorek a Fehling I a Fehling II

Žákovský experiment – Fehlingova zkouška Obr. č. 6: Zahřívání směsi Obr. č. 7: Vznik cihlově oranžové barvy směsi

Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Chemie na každém kroku, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN 80-86237-05-2 2. Beneš, P., Pumr, V., Banýr, J.: Základy chemie 2, FORTUNA, Praha, 1997, ISBN 80-7168-312-4 3. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 2.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2004, ISBN 80-7182-141-1 4. Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN 80-85937-08-5

Zdroje, autorská práva a citace Obr. č.1: Rostlina cukrové řepy. Zdroj obrázku: HAGELOCHER. wiki [online].[cit. 25.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg Obr. č. 2: Kořen cukrové řepy. Zdroj obrázku: PEGGY GREP. wiki [online]. [cit. 25.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SugarBeet.jpg Obr. č. 3: Kořen cukrové řepy. Zdroj obrázku: PEGGY GREP. Wiki [online]. [cit. 25.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SugarBeet.jpg Obr. č. 4: Vzorek a Fehling I. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Obr. č. 5: Vzorek a Fehling I. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Obr. č. 6: Zahřívání směsi. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Obr. č. 7: Vznik cihlově oranžové bravy směsi. [fotografie]. Zemanová M., Hradec Králové, 2013. Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název díla: Cukry, Fehlingova zkouška Datum vzniku: duben 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.