Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_BIOLOGIE_05 Kosterní soustava Téma sady: Biologie Obor, ročník: Sociální činnost, 1. ročník Datum vytvoření: Listopad 2013 Anotace: Přehled o stavbě kosterní soustavy. Metodický obsah: Výklad nového učiva.

2 KOSTERNÍ SOUSTAVA STAVBA KOSTI Okostice (4) kostní tkáň -hutná (2)
-houbovitá (1) kostní dřeň (3) Obr. 1 Stavba kosti [1]

3 KOSTERNÍ SOUSTAVA DRUHY KOSTÍ dle tvaru: dlouhé - stehenní kost
krátké - zápěstní kost ploché - lopatka nepravidelné - dolní čelist Obr. 2 Tvary kostí [1]

4 KOSTERNÍ SOUSTAVA VÝVOJ KOSTÍ RŮST KOSTÍ
osifikace (kostnatění) – vznik kostní tkáně RŮST KOSTÍ do šířky – okostice do délky – růstové chrupavky Obr. 3 Růst kostí do délky [2]

5 KOSTERNÍ SOUSTAVA DRUHY SPOJENÍ KOSTÍ PEVNÉ Vazivem (A) Chrupavkou (B)
kostí – srůstem (C) B) VOLNÉ Kloubní (D) Obr. 4 Druhy spojení kostí [1]

6 KOSTERNÍ SOUSTAVA DRUHY SPOJENÍ KOSTÍ Stavba kloubu: kloubní plochy
kloubní pouzdro kloubní dutina Pomocná kloubní zařízení: kloubní vazy chrupavčité destičky (kolenní kloub)

7 KOSTERNÍ SOUSTAVA STAVBA KLOUBU 1. chrupavka 2. kloubní pouzdro 3. kloubní dutina Obr. 5 Stavba kloubu [2]

8 KOSTERNÍ SOUSTAVA DRUHY SPOJENÍ KOSTÍ druhy kloubů dle tvaru:
sedlový válcový kladkový kulovitý druhy kloubů dle počtu spojených kostí: jednoduché složené Obr. 6 Sedlový kloub [2]

9 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE
NOVOTNÝ, Ivan a Michal HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia: učebnice pro střední zdravotnické školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 136 s. 1. vydání. ISBN MALÁ, Helena a Josef KLEMENTA. Biologie dětí a dorostu. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství,n.p., 1985, 136 s. 1. vydání BENEŠOVÁ, Marika a Josef KLEMENTA. Odmaturuj z biologie. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. 1. vydání. ISBN Obrázek č. 1,2,4,: [1] FLEISMANN, Jaroslav, Rudolf LINC, Petr DOSTÁL a Ludmila ROŠICKÁ. Přírodopis: pro 7. ročník základní školy. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. Obrázek č. 3,5,6: [2] LINC, Rudolf, Petr DOSTÁL a Jitka MACHOVÁ. Přírodopis 7: pro 7. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991, 142 s. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google