Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biologie a somatologie člověka Testy -kosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biologie a somatologie člověka Testy -kosti"— Transkript prezentace:

1 Biologie a somatologie člověka Testy -kosti
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno, Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_BIO-19 Tematický celek (sada): Biologie a somatologie člověka Téma (název) materiálu: Testy -kosti Předmět: Biologie Ročník / Obor studia: 1. – 3. ročník / všechny Autor / datum vytvoření: Mgr. Magdalena Míková/ Anotace: Žáci se seznámí s kosterní soustavou člověka Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Test – kosti č.1 Co je základem kosti:
okostice, kostní dřeň kostní dřeň, hutná kost kostní tkáň, vlákna kolagenní a elastická, mezibuněčná hmot Mezi základní stavební komponenty patří: kostní tkáň houbovitá kost okostice Co je to osifikace: Jmenujte druhy kostní dřeně:

3 Test – kosti č.1 Které spoje u kostí jsou téměř nepohyblivé:
Jaký kloub neexistuje: kulový a plochý kladkový a válcový esovitý a rovný Z kolika obratlů se skládá páteř: Jmenujte jednotlivé obratle:

4 Test – kosti č.1 Kolik výběžků má obratel:
2 příčné, 4 kloubní, 1 trnový 4 příčné, 2 kloubní, 1 trnový příčné, 2 kloubní, 1 trnový Jak se nazývají první 2 obratle: Člověk má 12 párů žeber a z toho je pravých, nepravých, volných: 7, 3, 2 5, 5, 2 6, 4, 2 Kde se nachází mečíkovitý výběžek:

5 Test – kosti č.2 Z jakých částí je tvořena lebka:
Na lebce se nachází v její přední části jedna nepárová kost, jak se nazývá: K čemu slouží jazylka: závěs pro jícen závěs pro hrtan závěs pro patrové oblouky V jaké části se nachází kost čelní a čichová:

6 Test – kosti č.2 Čím je připojena horní končetina k trupu:
Kostra volné horní končetiny je tvořena: Čím je připojena k trupu dolní končetina: Kost pánevní vzniká spojením 3 kostí. Jmenujte je:

7 Test – kosti č.2 Jmenujte kosti volné dolní končetiny:
Jak se nazývá největší kost v lidském těle: Kde se nachází hlezenní kloub: Jak se jmenuje kost, která je vsunuta do šlachy 4-hlavého svalu stehenního a tvoří přední stranu kolena:

8 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou text i obrázky vlastní tvorby Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Biologie a somatologie člověka Testy -kosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google