Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biologie a somatologie člověka Kosti člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biologie a somatologie člověka Kosti člověka"— Transkript prezentace:

1 Biologie a somatologie člověka Kosti člověka
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno, Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_BIO-02 Tematický celek (sada): Biologie a somatologie člověka Téma (název) materiálu: Kosti člověka Předmět: Biologie Ročník / Obor studia: 1. – 3. ročník / všechny Autor / datum vytvoření: Mgr. Magdalena Míková / Anotace: Žáci se seznámí s kostmi u člověka Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Kosti Dlouhé (kost stehenní, kost pažní, …)
Krátké (kosti zápěstní, kosti zánártní, …) Ploché (lopatka, kost hrudní, …) Nepravidelné (dolní čelist, …)

3 Proximální epifýza – horní část kosti Diafýza - tělo kosti Distální epifýza – dolní část kosti

4 Popište kost hrudní

5 Osifikace (zkostnatění)
Nejprve jsou kosti: Vazivové (lebeční) chrupavčité Postupně vznikají osifikační jádra, ze kterých se kost přestavuje = do mezibuněčné hmoty se ukládá vápník, kost tvrdne Růstové chrupavky: zůstávají před kloubními konci (u dlouhých kostí) umožňují růst kostí do délky osifikují po pubertě (u M = růst až do 25 let) (u Ž = rostou do 21 let)

6 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, je text či obrázek vlastních zdrojů Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Biologie a somatologie člověka Kosti člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google