Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Člověk Téma: Opěrná soustava 1 Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 OPĚRNÁ SOUSTAVA 1

3 kostra K čemu slouží kostra? - opora těla - ochrana orgánů Kterých? Kolik kostí je v lidském těle? - (dítě 350 kostí, dospělý +/- 206 kostí) - kostní tkáň - pevná, pružná

4 vazivo (vazivová tkáň): Nastuduj str. 65 - vazy - spojují kosti - šlachy - připojují sval ke kosti Jakou šlachu znáš? Co spojuje? Achillova šlacha: kost patní - trojhlavý sval lýtkový obr. str. 83 tvar kosti - dlouhé (stehenní) - ploché (lebeční) - krátké - drobné (zápěstní) str. 69 - „Víš, že…“ (2)

5 růst kosti obr. str. 69 - do 18. - 23. roku - růstové chrupavky - OSIFIKACE = kostnatění (růstové chrupavky se mění v kostní tkáň) - Ca, P, vitamín D (nedostatek D → křivice) složení kostí str. 65 - „Víš, že…“ (1, 2) - organické látky = OSEIN …převládají v mládí → kosti pružné - anorganické látky (sloučeniny Ca a P)...převládají v dospělosti a stáří → kosti křehké

6 stavba kosti Prohlédni si model „řez kostí“ + obr. str. 70 - okostice - citlivá, prokrvená vazivová blána - růst kosti do šířky - hutná kostní tkáň - houbvitá kostní tkáň - z trámečků - v hlavicích kostí - kostní dřeň (morek) - ve střední části a mezi trámečky - červená - tvorba krvinek str. 70 - “Víš,že..“ (1) (po 20. roku žlutá - tuk → krvinky se tvoří už jen v kosti hrudní, žebrech a tělech obratlů)

7 Transplantace kostní dřeně

8 Pevnost kosti obr. str. 72 str. 70 – „Víš, že …“ (2, 3, 4)

9 spojení kostí obr. str. 71 1. pevné- vazivem (lebeční kosti) - chrupavkou (žebra s kostí hrudní) - kostí = srůstem (kost křížová) 2. pohyblivé - kloubem největší rozsah pohybu - ramenní kloub

10 stavba kloubu obr. str. 72 Nakresli a popiš schéma kloubu:

11 Zdroje: Novotný I., Hruška M.: Biologie člověka, Fortuna, Praha, 1995, ISBN 80-7168-234-9 Dobroruka L., Vacková B., Králová R., Bartoš P.: Přírodopis III, Scientia, Praha, 1999, ISBN 80-7183- 167-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google