Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: Neutralizace Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu –neutralizace, zápis reakce a její užití. Text slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 NEUTRALIZACE

3 Neutralizace je reakce kyselin s hydroxidy, při které vzniká voda a sůl. kyselina + hydroxid → voda + sůl výsledné pH roztoku je 7 = neutrální Podstatou neutralizace je reakce vodíkových kationtů H + s hydroxidovými anionty OH -,při které vzniká voda a uvolňuje se teplo. H + + OH - → H 2 O

4 Rovnice neutralizace HCl + NaOH → H 2 O + NaCl kyselina chlorovodíková + hydroxid sodný → voda + chlorid sodný HF + KOH → _______ + ______ H 2 SO 4 + NaOH → _______ + ______

5 Využití neutralizace zpracování surovin výroba látek (solí) při úpravě odpadních vod při zasažení kyselinami nebo hydroxidy

6 Zdroje: BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0 VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859- 3708-5.


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google