Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: Kovy 2 – neušlechtilé kovy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu a přehled některých neušlechtilých kovů. Text slouží i jako zápis do sešitu. Je možno k prezentaci využít pracovní list kovy. Prezentaci lze využít i v učebně bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 NEUŠLECHTILÉ KOVY

3 Železo Fe jeden z nejrozšířenějších prvků na Zemi stříbrolesklý magnetický kov snadno podléhá korozi železo je obsaženo i v lidském těle. je součást krevního barviva ______________ Jak se projevuje nedostatek železa v organismu?

4 Železo se vyrábí ve vysokých pecích z železných rud. ŽELEZNÉ RUDY: magnetit Fe 3 O 4 krevel Fe 2 O 3 hnědel Fe 2 O 3.nH 2 O ocelek FeCO 3 pyrit FeS 2

5 Ve vysokých pecích se získává surové železo – litina – používá se na výrobu kotlů, radiátorů. Z litiny se zkujňováním vyrábí ocel – nástrojářská, betonářská, chirurgická…. Ocel se vyrábí v průmyslových zařízení: v konvektorech v nístějových pecích v elektrických pecích

6 HLINÍK Al V přírodě se vyskytuje ve sloučeninách. v mineralogii sloučenina hliníku – oxid hlinitý tvoří drahé kameny: rubín safír korund Využívá se jako záznamové médium v CD, DVD, alobal, chladič počítačových procesorů a pamětí.

7 Výskyt hliníku v krvi může být příčinou Alzheimerovy choroby. Jak se tato nemoc projevuje? Degenerativní onemocnění mozku: mozek + mentální funkce – porucha krátkodobé paměti, ztráta paměti, schopnosti rozhodování, kontrola funkce močového měchýře a střev, povahové změny (nepřátelské chování, nekomunikace. Postihuje 10 % lidí starších 80ti let.

8 OLOVO Pb vlastnosti těžké, kujné, odolné proti korozi pohlcuje RTG záření toxické užití akumulátory v autech, mobilech, počítačích, olověné sklo (dekorace), střelivo, pájky – slitina olova a cínu, pyrotechnika, barviva – olověné běloby. minerál galenit

9 RTUŤ Hg vlastnosti kapalný kov stříbřité barvy těžká, vede elektrický proud samotná – elementární rtuť není toxická, toxické jsou sloučeniny rtuti

10 užití zubní amalgámy – směs Hg, Ag, Cu, Sn, fyzikální přístroje – teploměry, barometry, výbojky, zářivky, vakcíny výskyt – minerál cinabarit = rumělka

11 Zdroje: MACH, Josef, Irena PLUCKOVÁ a Jiří ŠIBOR. Chemie: úvod do obecné a anorganické chemie. 1. vyd. Brno: Nová škola, c2010, 2 sv. Duhová řada, sv. 93. ISBN 978-80-7289-134-4. BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0 BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy praktické chemie: pro 9. ročník základní školy. Praha: Fortuna, 1999, 79 s. ISBN 80- 716-8638-7. VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859-3708-5. Minerály a drahokamy: vyhledávání, určování a sběr minerálů a drahokamů. Vyd. 1. Překlad Pavel Povondra. V Praze: Ikar, Knižní klub, 2001, 224 s. Velký průvodce přírodou. ISBN 80-242-0696-X.


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google