Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_10 Mechanika tekutin Téma sady: Fyzika Obor, ročník: Obchodní akademie, Sociální činnost, Veřejnosprávní činnost, 1.–2. ročník Datum vytvoření: listopad 2013 Anotace: Popis základních veličin a pojmů, Archimédův a Pascalův zákon Metodický obsah: Výklad nového učiva.

2 Obsah prezentace Charakteristika pojmu tekutina
Dělení mechaniky tekutin Pojmy kapalina plyn Pascalův zákon Archimedův zákon Otázky k opakování

3 Mechanika tekutin Mechaniku tekutin můžeme také nazývat též
mechanika kapalin a plynů Je to část mechaniky, která se zabývá mechanickými vlastnostmi tekutin, tj. silami v kapalinách a plynech a pohybem kapalin a plynů (prouděním) Tekutiny nemají stálý tvar – tečou

4 Dělení mechaniky tekutin
Podle typu tekutiny - hydromechanika (mechanika kapalin – vody) - aeromechanika (mechanika plynů – vzduchu) Podle proudění tekutin - hydrostatika a aerostatika (tekutina je v klidu) - hydrodynamika a aerodynamika (proudící tekutina)

5 Kapaliny a plyny Kapaliny - zachovávají svůj objem Plyny
- jsou nestlačitelné (ideální kapalina) či velmi málo stlačitelné (reálná kapalina) - v nádobě tvoří vodorovnou hladinu Plyny - mění snadno svůj objem - jsou stlačitelné (ideální plyn) či velmi snadno stlačitelné (reálný plyn) - vyplní celý objem uzavřené nádoby

6 Pascalův zákon Tlak vyvolaný vnější silou se šíří v tekutině všemi směry a je ve všech místech tekutiny stejně velký Aplikace: Hydraulické zařízení (zvedák, lis, stavební stroje – buldozer, bagr, brzdy v automobilu) Tlak p nebo P (pressure), jednotkou je pascal Pa veličiny: tlak, tlaková síla, plocha

7 Archimedův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny stejného objemu, jaký má ponořená část tělesa Aplikace: lze využít k určení hustoty pevné látky vysvětluje plování těles Vztlaková síla veličiny – vztlaková síla, objem ponořené části tělesa, hustota kapaliny, gravitační konstanta

8 Otázky k opakování Čím se zabývá mechanika tekutin? Co je to tekutina?
Podle čeho dělíme mechaniku tekutin ? Čím se zabývá hydromechanika, aeromechanika, hydrostatika, hydrodynamika? Charakterizujte kapaliny a plyny? Vyslovte a popište Pascalův zákon. Vyslovte a popište Archimedův zákon. Odpovědi na jednotlivé otázky najdete v prezentaci.

9 Zdroje, autorská práva a citace
4.. I. Šoll,. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. třetí, upravené vydání. Praha: Fortuna, 2004.ISBN Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název díla: Mechanika tekutin Datum vzniku: listopad 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google