Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18 Elektromagnetická indukce, střídavý elektrický proud Téma sady: Fyzika Obor, ročník: Obchodní akademie 1. ročník Datum vytvoření: prosinec 2013 Anotace: Stručný přehled, elektromagnetická indukce, střídavý elektrický proud Metodický obsah: Výklad nového učiva.

2 Obsah prezentace Elektromagnetická indukce
Faradayův zákon elektromagnetické indukce Střídavý elektrický proud Trojfázová soustava

3 Elektromagnetické indukce
pohybem magnetu v cívce – ampérmetr ukáže výchylku pohyb vodiče v magnetickém poli – opět výchylka na ampérmetru, jedním i druhým směrem vodivá smyčka se otáčí a protíná magnetické indukční čáry – ve vodiči se indukuje elektromotorické napětí = elektromagnetická indukce jev dnes používáme na výrobu elektřiny jev popsal Michael Faraday

4 Faradayův zákon Při časové změně magnetického indukčního toku plochou ohraničenou smyčkou se ve smyčce indukuje elektromotorické napětí. Změní-li se magnetický indukční tok za dobu Δt o ΔΦ, bude střední indukované napětí rovno

5 Střídavý elektrický proud
otáčení smyčky v homogenním magnetické poli se indukuje střídavé napětí

6 Trojfázová soustava otáčením magnetu (elektromagnetu) mezi 3 cívkami, které jsou fázově posunuty o 120°

7 Otázky k opakování Jak vzniká elektromagnetická indukce?
Faradayův zákon. Popiš vznik střídavého napětí a proudu. Jak vniká trojfázová soustava? Uveďte příklady praktického využití střídavého proudu.

8 Zdroje, autorská práva a citace
3. I. Šoll,. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. třetí, upravené vydání. Praha: Fortuna, 2004.ISBN Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název díla: Elektromagnetická indukce, střídavý elektrický proud Datum vzniku: prosinec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18."

Podobné prezentace


Reklamy Google