Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu EU"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu: CZ.1.07 / / Šablona: III/2: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 17F - Elektřina Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17F_09 Cílová skupina: Žáci 2. stupně – 9. ročník Ověření ve výuce: ANO Třída: 9. Datum:

2 Elektromagnetické jevy - indukce
Téma: Elektromagnetické jevy - indukce Autor: Mgr. Ilona Kosová, Mgr. Miroslav Hlavsa Anotace: Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo pro práci s ICT technikou. Prezentuje výklad a zopakování nového učiva : elektromagnetická indukce. Klíčová slova: Indukce, primární, sekundární obvod, Faraday Metodické poznámky: Na internetu si žáci přečtou základní údaje o Faradayovi. Na modelových pokusech je vysvětlena indukce. Na závěr je zopakování učiva, které můžeme použít jako skupinovou práci nebo test.

3 Elektromagnetické jevy
ELEKTŘINA Elektromagnetické jevy Indukce

4 přesvědčili jsme se, že při průchodu proudu vodičem vzniká v jeho okolí magnetické pole
Je možné aby působením magnetického pole vznikl v obvodu elektrický proud? ? O zodpovězení a podrobné prozkoumání této otázky se zasloužil anglický fyzik: Michael Faraday wiki fyzici

5 Uzavřený obvod v magnetickém poli permanentního magnetu
Změní-li se v okolí uzavřeného obvodu magnetické pole, vzniká v obvodu napětí, začne ním procházet indukovaný (nucený) elektrický proud Napětí které vzniká při zesílení magnetického pole má opačnou polaritu než při jeho zeslabení

6 Uzavřený obvod v magnetickém poli elektromagnetu
PRIMÁRNÍ OBVOD SEKUNDÁRNÍ OBVOD A Přibližováním a oddalováním primárního obvodu se v sekundárním obvodu indukuje elektrický proud.

7 Shrnutí: ! Změní-li se v okolí uzavřeného obvodu magnetické pole, vzniká v obvodu napětí a začne ním procházet indukovaný elektrický proud Tento jev se nazývá elektromagnetická indukce Napětí a proud, který při něm vznikají se nazývají indukované napětí a indukovaný proud Indukované napětí závisí na rychlosti a velikosti změny magnetického pole

8 Lenzův zákon Výsledky pokusů zobecnil ruský vědec E. Ch. Lenz Směr indukovaného proudu je vždy takový, že svými účinky působí proti změně jež ho vyvolala.

9 opakování Jak se chová cívka, kterou prochází ele. proud?
Jak poznáme na cívce, kterou prochází ele. proud kde má severní a jižní pól? Jak se nazývá cívka navinutá jen v jedné vrstvě? Nakresli schematickou značku cívky. Co pozorujeme, když k obvodu (ampérmetr, cívka) přibližujeme a oddalujeme magnet? Z čeho se skládá primární a sekundární obvod? Který fyzik se zabýval elektromagnetickou indukcí?

10 Zdroje : obrázky: ostatní obrázky a texty vlastní - software: MICROSOFT CORPORATION. Microsoft®OfficePowerPoint® 2003 ( ). Součást produktu Microsoft Office Professional Edition Copyright © Microsoft Corporation [software]. Oprávněný uživatel: Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace. ZONER software. Zoner Callisto 5, verze 5.0 (sestavení 8) copyright © ZONER software [software]. Vlastník licence: Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace.


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google