Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_VEŘEJNÁ_SPRÁVA_01 Státní symboly ČR – charakteristika a užití Téma sady: Veřejná správa Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 1. ročník Datum vytvoření: září 2013 Anotace: Velký státní znak, malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť, státní hymna Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Právní prameny Ústavní zákon č.1/1993 Sb., Ústava ČR (článek 14).
Zákon č.3/1993 Sb., o státních symbolech. Zákon č.352/2001Sb., o užívání státních symbolů ČR (aktualizován jako z. č. 213/2006 Sb.)

3 Seznam státních symbolů ČR
1) Velký státní znak. 2) Malý státní znak. 3) Státní barvy. 4) Státní vlajka. 5) Vlajka prezidenta republiky. 6) Státní pečeť. 7) Státní hymna.

4 Velký státní znak Tvoří jej štít se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují spojení historických zemí státu – Čechy, Morava, Slezsko, čtvrté pole republiku jako celek. pole: vyobrazen český stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. 2. pole: na modrém podkladu umístěna stříbrno-červeně šachovaná moravská orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. 3. pole: na zlatém podkladu černá slezská orlice se stříbrným půlměsícem, zlatou korunou a červenou zbrojí.

5 Velký státní znak Obr.1 Velký státní znak [1]

6 Velký státní znak - užití
Velký státní znak slouží k vnější reprezentaci státu, označování budov státních úřadů a organizací (například školy).

7 Malý státní znak Tvoří jej červený štít, v němž je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Užití: především pro razítka státních orgánů (kulatá). Obr. 2 Malý státní znak [2]

8 Státní vlajka Nejčastěji užívaný státní symbol.
Obdélníkový tvar, poměr šířky k délce 2 : 3. Skládá se z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut žerďový modrý klín. Visí-li svisle: bílý pruh vlevo, červený vpravo, modrý nahoře. Užití: vyvěšuje se při státních svátcích a jiných významných příležitostech.

9 Státní vlajka Obr. 3 Státní vlajka [3]

10 Státní vlajka Obr. 4 Státní vlajka-vyvěšení[4]

11 Státní barvy Odvozeny od státní vlajky.
Jsou to barvy bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí. Tomuto zobrazení se také říká trikolora. Užití: obecné označení státního majetku, k dekoračním účelům při slavnostních příležitostech, doplněk výtvarných děl se státní tematikou.

12 Vlajka prezidenta republiky
Nebo-li: STANDARDA PREZIDENTA. Je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílé heslo „ PRAVDA VÍTĚZÍ“. Užití: označuje místo pobytu prezidenta republiky.

13 Vlajka prezidenta republiky
Obr. 5 Vlajka prezidenta republiky [5]

14 Státní pečeť Je kulatého tvaru.
Tvoří ji velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA. Pečetidlo státní pečeti opatruje prezident republiky. Užití: k ověřování mezinárodních smluv a dalších významných dokumentů.

15 Státní pečeť Obr. 6 Státní pečeť [6]

16 Státní hymna Je to první sloka písně „Kde domov můj“ z frašky „Fidlovačka“. Poprvé uvedena ve Stavovském divadle v Praze dne Autor hudby: František Škroup. Autor textu: Josef Kajetán Tyl. Užití: hraje se při významných příležitostech, státních svátcích, sportovních utkáních.

17 Státní hymna Obr. 7 Státní hymna [7]

18 Opakování Odpovězte na otázky: Vyjmenujte státní symboly ČR.
Co je napsáno na vlajce prezidenta republiky? Popište druhé pole Velkého státního znaku. K čemu se používá státní pečeť? Znáte autory hymny ČR?

19 Opakování – správné odpovědi
Vyjmenujte státní symboly ČR. Velký státní znak, Malý státní znak, Státní barvy, Státní vlajka, Vlajka prezidenta republiky, Státní pečeť, Státní hymna Co je napsáno na vlajce prezidenta republiky? „Pravda vítězí“ Popište druhé pole Velkého státního znaku - na modrém podkladu umístěna stříbrno-červeně šachovaná moravská orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. K čemu se používá státní pečeť? K ověřování mezinárodních smluv a dalších významných dokumentů. Znáte autory hymny ČR? Autor hudby: František Škroup Autor textu: Josef Kajetán Tyl

20 Zdroje obrázků Obr. 1 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 2 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 3 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr 4 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 5 [online]. [cit ]. Dostupné z:

21 Zdroje obrázků Obr. 6 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 7 [online]. [cit ]. Dostupné z:

22 Autorská práva a citace
Ústava České republiky. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN Listina základních práv a svobod. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN Ústavní zákon č.1/1993 Sb., Ústava ČR. Zákon č.3/1993 Sb., o státních symbolech. Zákon č.352/2001Sb., o užívání státních symbolů ČR (aktualizován jako z.č.213/2006 Sb.). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google